Suntem într-o perioadă în care interesele politice nu mai au nicio legătură cu interesele oamenilor și vedem asta chiar și zilele acestea prin deciziile privind comasarea sau propunerea de astăzi prin care se propune eliminarea drepturilor partidele noi, precum Partidul REPER, de a mai avea delegați în secțiile de votare care să apere votul. Ne vom cere drepturile, vom sesiza Avocatul Poporului, însă pe termen lung cum facem să readucem oamenii în contact cu deciziile, astfel încât să aibă un cuvânt de spus și să își recapete puterea colectivă?
Astăzi, când se mai pregătea o lovitură la adresa reprezentării corecte în secțiile de votare, am depus un proiect de lege pentru bugetarea participativă care își propune să le dea un cuvânt cetățenilor. Prin proiectul de lege inițiat alături de colegul meu, deputatul Andrei Lupu, primăriile din toată țara vor fi obligate să aloce anual fonduri pentru a finanța și dezvolta proiecte inițiate de cetățeni sau de comunitatea locală.
Există o profundă lipsă de încredere în instituțiile noastre, care alimentează un dezinteres civic și distanțează cetățenii de politică. Pentru a face un pas în reconstruirea legăturii dintre oameni și instituții, propunem bugetarea participativă ca mijloc de a oferi cetățenilor puterea de a influența direct schimbările în comunitățile lor. Acest mecanism permite implicarea directă în alocarea fondurilor publice, sprijinind cetățenia activă, un pilon pe care îl consider esențial pentru o schimbare în bine în România.
Mai multe detalii despre proiect în comentarii.
Cât despre alegerile de anul acesta, cu toate piedicile pe care ei le pun, vor mai fi oameni cinstiți care își vor asuma candidaturi.
Semnați-le listele de susținere pentru a putea candida, pentru a da o șansă democrației.