Intrarea mea în politică și tot parcursul a fost și este ghidat de câteva cuvinte de inspirație pe care îmi doresc să le împărtășesc cu voi.
„Dacă nu-ți place un lucru, schimbă-l. Dacă nu-l poți schimba, schimbă-ți atitudinea.” – Maya Angelou
„Cand cucerim un vârf, nu învingem muntele, ci propriile noastre frici și limite.” – Edmund Hillary
Am fost pasionată de mică de puterea cuvântului, de libertatea și curajul de a le exprima. Mama, cadru activ în armata, mi-a oferit, cred, primele provocări și fascinația față de acest subiect, când mă lăsa să ascult în secret cu ei Europa Liberă și îmi explica de ce nu pot spune nimănui. Din poveștile marcante ale copilăriei, mi-o aduc aminte și pe bunica, refugiată din Basarabia, povestindu-mi cum au fugit doar cu o bocceluță, cum până la terminarea liceului a avut doar o singură rochie, sarafanul de liceu, și frica pe care au trăit-o atunci când au intrat rușii în țară.
În anii de studiu la liceu testam mereu limitele și regulile, de multe ori fără prea multă înțelepciune, însă una dintre „grevele” provocate împotriva uniformei a fost amintită cu drag la întâlnirea de 20 de ani drept o provocare și un spirit care i-a inspirat pe profesori să vadă schimbările care se produc în generațiile acelor vremuri. Alegerea facultății de drept a venit foarte natural, în această perioadă fiind implicată în seminarii de dezbatere juridică și în primele acțiuni de voluntariat în București în cauze ce priveau drepturile unor categorii sociale defavorizate care nu beneficiau de asistență.
A urmat o perioadă în care credeam că dacă îmi văd de treaba mea și sunt un om responsabil, totul va fi bine: am făcut un master, m-am căsătorit la 25 de ani și tot atunci am accesat primele credite, am făcut cursuri de pregătire, am demarat o mică afacere de familie, am făcut un copil, am trecut prin prima experiență nefericită a sistemului de sănătate când tata a suferit un accident cerebral și a fost trimis acasă fără diagnostic.
În 2013 am reînceput să strig, la propriu, pentru dreptate, în protestele pentru Roșia Montană. A urmat ceea ce știți, Colectiv, Dragnea, legile justiției, protestele pentru păduri. Au fost perioade întregi în care în cursul săptămâniii desfășuram activitățile de consultanță legală, în weekend pe cele de antreprenoriat, în Brașov, iar duminică seara mă întorceam pentru a merge în Piața Victoriei, să cer, alături de mulți alți oameni de bine, să ni se respecte drepturi fundamentale.
Până în data de 10 august 2018. Atunci am înțeles că nu se mai poate, degeaba strigăm să se schimbe administrația locală, Parlamentul, Guvernul dacă noi rămânem în afara mecanismelor ce au puterea de a schimba, de a aplica ceea ce este corect. De atunci am început să construiesc în politică și am convingerea, bazată acum pe experiența din Parlament, că se poate. Îmi doresc o Românie în care noi toți să ne simțim în siguranță și respectați, din care părinții și copiii să nu mai fie nevoiți să plece pentru o viață mai bună. Îmi doresc o viață bună cu noi toți aici, la noi acasă.
Incluziune, încurajarea potențialului diferit pe care îl are fiecare, deschidere și consultare – aceste principii fac parte din viziunea pe care o am asupra politicii și pe care am ales să o pun la bazele unui nou partid. REPER a fost înființat în iunie 2022, de către europarlamentarii Dacian Cioloș, Dragoș Pîslaru, Ramona Strugariu, Dragoș Tudorache și Alin Mituța, cărora li s-au alăturat mai mulți parlamentari, printre care mă număr și eu. Din anul 2023, ca urmare a alegerilor interne din cadrul Congresului Național, am fost aleasă, prin votul membrilor, Prim Vicepreședintă a partidului.
În REPER construim o organizație în care fiecare membru are șansa să acceadă la funcții interne și externe și să își exprime opțiunea prin vot și în care păstrăm constant legătura cu specialiști din diferite domenii și reprezentanți ai societății civile pe care îi invităm alături de noi. Calitatea de observator este specificată în mod expres chiar în Statutul partidului, pe care l-am redactat alături de colegul meu, Andrei Lupu. Spre deosebire de toate celelalte partide, am trecut de la simple declarații la fapte și am prevăzut în statut cote care să garanteze participarea femeilor și tinerilor pe liste la toate tipurile de scrutin: europarlamentare, locale, parlamentare.
Continui construcția unui partid deschis, echilibrat, profesionist, european, dar care să fie, în același timp, atașat de tradițiile și valorile românești, apreciate de mulți, dar prea puțin susținute și promovate la nivel european. România este un membru cu puteri depline al Uniunii Europene, iar noi, politicienii, avem datoria de a aduce beneficii românilor europeni prin susținerea poziției noastre la masa europeană.
La nivel național, prin proiecte parlamentare sau politici publice regăsite în Manifestul partidului, am abordat teme lăsate la urmă pe agenda altor politicieni sau susținute doar declarativ și nu prin fapte, precum drepturile femeilor, combaterea violenței domestice, susținerea parteneriatului civil, susținerea dreptului femeilor de a alege asupra propriului corp, susținerea politicilor verzi pentru sănătatea noastră.
Schimbările în bine nu se pot face peste noapte, este o luptă continuă pentru care în fiecare zi trebuie să ne înarmăm cu răbdare și să ne autodepășim, în atingerea obiectivului de a duce vocea fiecărui cetățean în măsurile pe care le adoptă instituțiile statului.
Te invit și pe tine, dragă cititorule, să dai mai departe povestea mea și a REPER către oamenii din jurul tău. Cu cât mai mulți, cu atât mai multe proiecte pentru cetățeni și după anul 2024 încolo!
Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș a fost un moment în care mulți români au simțit că sunt șanse de normalitate în funcționarea instituțiilor din România. După colaborări în 2017 cu Platforma România 100, în 2018 am decis să fac pasul în politică punând, alături de o echipă de oameni foarte implicați civic, bazele filialei PLUS în Ilfov. Ne-am alăturat apoi echipei USR și am participat la alegeri într-o Alianță care speram să ne maximizeze șansele de a arăta lumii că politica poate fi altfel decât a fost în ultimii 30 de ani. În perioada 2018 – 2021 am fost Responsabil de Politici Publice, Coordonator Juridic în campanii și membru în Consiliul Național. Am fost aleasă deputat de Ilfov și din acel moment am făcut tot posibilul să nu-i dezamăgesc pe cei care credeau în schimbare, în reprezentare onestă pentru oameni, urmând tot timpul principiile consultării și colaborării, cauzele și proiectele pentru care am candidat.
PLUS a fuzionat cu USR și, deși am fost pentru o scurtă perioadă parte din echipa de guvernare, am constatat că nu exista o intenție reală a unor membri vechi de partid de a depăși abordarea specifică unui partid antisistem, de opoziție. Aceste lucruri s-au întâmplat pentru că partidul a uitat să asculte, s-a închis în sine, în mâna câtorva oameni, îndepărtându-se de ideile și principiile de la care am plecat și care nu mai erau aplicate intern. În ultima încercare a fost propus un Consiliu Consultativ compus din specialiști și experți pe diferite teme, tehnocrați, independenți, soluție ce a fost refuzată. Pozițiile duse în extrem prin intransigență, îndepărtarea de la căutarea compromisului și mai ales a soluțiilor pentru oameni produc dezechilibre majore și nu corespund modului în care eu consider că trebuie să acționăm în politică.
Nulla porttitor accumsan tincidunt. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur arcu erat, accumsan id imperdiet et, porttitor at sem. Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Curabitur non nulla sit amet nisl tempus convallis quis ac lectus. Pellentesque in ipsum id orci porta dapibus.
Nulla porttitor accumsan tincidunt. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur arcu erat, accumsan id imperdiet et, porttitor at sem. Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Curabitur non nulla sit amet nisl tempus convallis quis ac lectus. Pellentesque in ipsum id orci porta dapibus.