Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

“Oare să luăm bani de la serviciile esențiale pentru români sau să tăiem din pensiile speciale?”

Din păcate guvernul României a mers din nou cu prima variantă.

Scăderea prețurilor decontate de către CNAS este un act inconștient și iresponsabil, girat de acest Guvern, care poate duce la îngroparea serviciilor de bază de sănătate publică, de prevenție și primă intervenție, pe care statul este obligat să le ofere.

Am primit numeroase sesizări atât de la cetățeni, cât și de la medici care profesează în policlinici, cu privire la efectele negative ale acestor valori scăzute, în special asupra veniturilor medicilor și a capacității acestora de a oferi în continuare servicii medicale de specialitate în ambulatoriu.

Pe de o parte, medicii din ambulatoriu se tem că nu vor putea susține cheltuielile (cum ar fi chiria și utilitățile) în condițiile acestor prețuri reduse decontate și vor fi nevoiți să își închidă cabinetele.

Pe de altă parte, pacienții care nu au posibilitatea de a accesa servicii medicale private, se vor confrunta cu un acces din ce în ce mai limitat la îngrijirea medicală esențială.

Am cerut Ministerului Sănătății printr-o interpelare să prezinte analizele pe care le are cu privire la impactul acestor măsuri, să ia în considerare cererile Colegiului Medicilor, petițiile formulate pe diferite platforme și să anuleze decizia CNAS.

Observăm că Guvernul a știut să mărească taxele și impozitele datorate de PFA-uri și IMM-uri, dar aduce în faliment servicii publice esențiale. Încă o dovadă a faptului că măririle de taxe se fac pe cârca oamenilor muncitori, pentru a se plăti sinecuri și pensii speciale și nu pentru a ne crește calitatea vieții. Din contră, Ministerul deținut de PSD alege să taie din costul serviciilor esențiale.

Trimite prietenilor