Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

Sunt drepturile sexuale și reproductive o temă despre care trebuie să vorbească mai mulți politicieni?

Categoric DA! Drepturile sexuale și reproductive sunt parte din drepturile omului, o componentă importantă a politicilor de sănătate publică.

De câțiva ani suntem doar o mână de politicieni care discută despre drepturile sexuale și reproductive, iar în condițiile în care AUR va înregistra un scor electoral de 20% în 2024, s-ar putea să auzim doar despre rolul femeii în procreare și cam atât.

Nimic despre informare, educare, contracepție, planning familial, tratarea bolilor de infertilitate, sănătatea mintală asociată problemelor sexuale și reproductive, vaccinare, iar de probleme hormonale și menopauză nici nu mai vorbesc. “Asta e, sunt femei” – un mod de abordare care există însă poate fi chiar mult mai rău.

Ar fi cazul să ne uităm la oferta politică și să ne lămurim cine și ce susține despre câteva subiecte importante: educația sexuală, condiționată sau nu de acordul părinților și începând cu ce clasă; garantarea accesului la avort, prin legislație; subvenționarea integrală, de la bugetul de stat, prin lege, a procedurilor de fertilizare pentru cuplurile ce nu pot avea copii; decontarea contraceptivelor, pentru tineri și persoane vulnerabile; platformă națională de informare cu privire la drepturile sexuale și reproductive; extindere cabinete de planning familial; extindere vaccinare HPV. Mai sunt multe altele, dar momentan mă rezum la acestea.

Deschid această temă în contextul participării astăzi la o sesiune de lucru a Forumului Parlamentar European pentru drepturi sexuale și reproductive, având ca temă centrală reacția Guvernelor și Parlamentelor europene la atacurile asupra drepturilor sexuale și reproductive ce vin dinspre mișcările extremiste. Sesiunea va avea de asemenea un panel despre separarea credințelor religioase personale în reglementarea legislativă a drepturile civile.

Întrunirea are loc în Spania, o țară religioasă și totuși foarte avansată în adresarea drepturilor sexuale și reproductive. Un exemplu pentru a arăta că nu trebuie să confundăm credințele religioase personale cu drepturile și libertățile individuale.

Mai multe detalii în postările următoare și mulțumiri lui Cătălin Teniță pentru facilitarea invitației.

Trimite prietenilor

Citește și alte articole