Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

România chiar nu trebuie să reinventeze măsuri pentru egalitate și echitate. Suntem în poziția în care trebuie doar sa adoptăm ceea ce unele state fac deja de multe zeci de ani.

Săptămâna aceasta am participat la o discuție la Ambasada Germaniei București pe tema egalității de gen și reprezentarea în politică a femeilor, în cadrul unei serii de întâlniri pe care aceasta le organizează pe teme ce țin în special de drepturile femeilor, dar și incluziune, egalitate de șanse, eliminarea discriminărilor pentru diferite categorii sociale. Au participat de asemenea, contribuind cu experiența lor valoroasă, Konrad Adenaeuer Romania, Friedrich-Ebert-Stiftung Romania, Friedrich Naumann Foundation Romania and Moldova și Centrul FILIA. Mulțumiri pentru preocupare și implicare.

Status quo: femeile reprezintă populația majoritară în România, cu o reprezentare de doar 18% în Parlamentul României, 5,4% la nivel de primării și 21% în Parlamentul European; suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană la egalitate de gen și printre primele locuri la violență domestică (38.000 de mii de cazuri în primele 8 luni ale acestui an).

Aici este România din păcate. În discuția despre cotele de reprezentare a femeilor pe listele elctorale, mulți politicieni se ascund în spatele unor scuze: societatea nu este pregătită, poate oamenii nu vor mai multe femei în politică, nu putem face schimbări bruște. Aparent toți le susțin, dar nimeni nu vrea să le voteze. Ține însă doar de voința noastră și de cele mai multe ori de voința politică internă a unui partid.

Partidul REPER are aceast voință, unde nu doar susținem verbal femeile, ci le garantăm acest drept prin statut, chiar pe locuri eligibile. În paralel, colegele și colegii mei sunt implicați într-o serie de demersuri pentru a încuraja și a forma femei viitoare candidate. Platforma România la feminin organizează săptămânal evenimente online cu și despre fete și femei în politică iar Institutul Repere pentru Democrație organizează cursuri. În perioada 1-7 noiembrie, colegele mele din REPER, alături de copreședinta Ramona Strugariu se vor întâlni cu dumneavoastră fața în față în cadrul unui tur organizat prin țară despre care veți afla mai multe urmărind pagina de Facebook a platformei.

Avem inițiative legislative care propun cote de gen pentru alegeri (Codul electoral – inițiator Andrei Lupu), care susțin drepturile femeilor (asigurarea întreruperii de sarcină în condiții de siguranță – unde sunt inițiator alături de Andrei Lupu și Simina Tulbure), proiectele pe care le-am inițiat în susținerea victimele violenței domestic, unul din ele devenind lege, propunere legislativă împotriva hărțuirii sexuale (inițiator, Cătălin Teniță), amendamente pentru vacccinuri HPV și multe alte măsuri.

Se poate. Iar eu te invit și pe tine să fii un reper la feminin pentru România.

Trimite prietenilor