După nouă termene şi amânări consecutive, în dosarul deschis în ianuarie 2023, ce îl are drept inculpat pe primarul Otopeniului, Silviu Gheorghe, Tribunalul Bucureşti a declinat competenţa către Tribunalul Ilfov.
Primarul Otopeniului şi-a reluat atribuţiile în luna septembrie şi a iniţiat chiar trei propuneri de Hotărâri de Consiliu Local, ce au fost pe Ordinea de zi a Consiliului în data de 29.09.2023, una dintre ele vizând achiziţia unui teren pentru extindere staţie de epurare. Hotărârea de Consiliu Local nu a fost încă publicată pe site-ul Primăriei.
Dosarul penal în care Primarul Otopeni are calitatea de inculpat vizează posibile fapte de corupţie cu un prejudiciu estimat de 36 de milioane de lei care derivă din contracte de lucrări publice inclusiv pentru reţeaua de utilităţi.
Otopeni, un oraş cu potenţial imens, nu doar că bate pasul pe loc în continuare, dar este captiv aceloraşi interese. Este interesant cum ani de zile primarul Silviu Gheorghe nu a găsit soluţii şi totuşi acum, proaspăt ieşit din arestul de la domiciliu, vine cu inspiraţie pentru a demara procedurile de cumpărare ale unui teren în vederea extinderii staţiei de epurare a apelor uzate. În condiţiile în care, dosarul penal prin care a fost trimis în judecată vizează infracţiunea de abuz în serviciu, mi se pare revoltător şi cel puţin imoral ca acest primar să continue să semneze proiecte şi achiziţii pentru extinderea staţiei de epurare. Minima decenţă ar fi însemnat o demisie sau cel puţin o cerere de demisie care să vină din partea partidului ce l-a susţinut în funcţie 26 de ani.
În acest an, au persistat aceleaşi probleme generate de lipsa soluţiilor eficiente pentru extinderea şcolii, dar şi cele de poluare, cauzate de subdimensionarea reţelei de epurare. Timp de peste 25 de ani au fost ratate oportunităţi prin managementul prost şi posibile contractări ilegale din Primăria Otopeni, iar lunile în care Silviu Gheorghe a fost în arest la domiciliu nu au adus nimic nou. Dosarul penal prin care primarul aflat încă în funcţie a fost trimis în judecată a avut drept efect paralizarea multor activităţilor în primărie în ultimul an, conform relatărilor mai multor cetăţeni, care aşteaptă soluţionarea unor diverse cereri.
Suntem într-o situaţie ce vizează absurdul, generată de lipsa unei demisii şi reîntoarcerea lui Silviu Gheorghe la cârma primăriei, aceeaşi instituţie care este reprezentată prin primarul (inculpat) Silviu Gheorghe, s-a constituit parte civilă pentru recuperarea prejudiciului de 36 de milioane de lei. Prejudiciu posibil produs prin faptele inculpatului – acelaşi primar Silviu Gheorghe. Credeţi că vor fi recuperaţi aceşti bani? Până atunci, tragedia adevărată este că locuitorii din Otopeni vor suporta consecinţele financiare. Otopeniul merită mai mult decât aceleaşi figuri politice locale cu suspiciuni de corupţie. PNL Ilfov încă poate să îi retragă susţinerea, iar Silviu Gheorghe să îşi dea demisia„
În anul 2024 sper ca astfel de oameni să îşi facă curaj să candideze pentru un viitor mai bun în Otopeni.
CONTEXT
La data de 6 octombrie 2023, Completul Specializat Corupţie 43 a admis excepţia necompetenţei teritoriale a Tribunalului Bucureşti, invocată de inculpaţii Silviu Constantin Gheorghe, Constantin Vlad, Ionel Bogdan Ştefan, George Cristian Ciucă şi Nelu Iordache. În temeiul art. 346 Cod procedură penală coroborat de art. 47 alin. 3 Cod procedură penală raportat la art. 50 Cod procedură penală cu referire la art. 41 alin. 1 lit. a şi alin. 2 Cod procedură penală, instanţa a declinat competenţa de soluţionare a cauzei privind pe inculpaţii Silviu Constantin Gheorghe, Constantin Vlad, Ionel Bogdan Ştefan, Doru Gheorghe Picu, George Cristian Ciucă şi Nelu Iordache, în favoarea Tribunalului Ilfov, căruia îi va înainta dosarul spre competentă soluţionare. Decizia nu are cale de atac şi a fost pronunţată în cameră de consiliu la data de 06.10.2023.
Contractul care a dus la aceste acuzaţii a fost încheiat între Primăria Otopeni şi o societate comercială administrată de Nelu Iordache şi George Cristian Ciucă.
Acest contract viza proiectarea şi execuţia de lucrări pentru infrastructura oraşului Otopeni. În perioada 2011-2017, primarul Silviu Gheorghe şi directorul executiv al primăriei Otopeni, Vlad Constantin, ar fi acceptat la plată şi ar fi achitat în mod nelegal suma totală de 35.916.006 lei, conform procurorilor DNA. Această sumă includea cheltuieli nejustificate pentru materiale pe care în realitate executantul nu le-a achiziţionat şi costuri de finanţare aferente acestor cheltuieli. În acest dosar sunt cercetate şi alte cinci persoane, inclusiv un diriginte de şantier şi un inspector din cadrul instituţiei, pentru complicitate la aceeaşi infracţiune.
Pe 23 august 2023, Curtea de Apel Bucureşti a revocat măsura preventivă a controlului judiciar asupra primarului, iar în luna septembrie acesta şi-a reluat atribuţiile.