Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

Protejarea pădurilor din jurul Capitalei prin interzicerea tăierilor, adoptată în unanimitate de trei Comisii ale Senatului

Comisia juridică, Comisia pentru ape, păduri, pescuit şi fond cinegetic şi Comisia pentru mediu din Senat au votat astăzi, cu unanimitate de voturi, un raport de adoptare a propunerii legislative prin care pădurile din jurul Capitalei vor beneficia de un regim strict de protecţie.

Proiectul reprezintă un reper în misiunea clară de a îmbunătăţi calitatea vieţii locuitorilor din regiunea Bucureşti-Ilfov, care este afectată major din cauza poluării. Prin proiectul de lege, în pădurile din Ilfov vor fi permise doar tăieri pentru eliminarea arborilor care creează o stare de pericol sau în scopul de ajutorare a reconstrucţiei ecologice, în anumite cazuri strict stipulate. Mai mult, proiectul propune sancţiuni pentru tăierile care nu se încadrează în categoriile permise cu limite de pedeapsă între 2 şi 7 ani, urmând ca tentativa să constituie, de asemenea, o incriminare.

“Mă bucur că acest proiect de lege inspirat din propunerile societăţii civile, prin care pădurile din jurul Capitalei vor beneficia de un regim strict de protecţie, a fost adoptat în Comisiile de specialitate. Propunerea legislativă face parte dintr-un pachet de măsuri amplu pentru crearea unor repere pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor din Bucureşti-Ilfov.. Poluarea, în special în regiunea Bucureşti-Ilfov, este un fenomen grav, care afectează sănătatea şi reduce speranţa de viaţă iar aceste păduri reprezintă plămânii noştri. Totodată, locuitorii din această mare aglomerare urbană, cu o dezvoltare urbanistică deficitară, au nevoie de utilizarea pădurilor în scop social şi recreativ”, declară Oana Cambera, deputată în circumscripţia Ilfov şi iniţiatoarea legii.

Propunerea legislativă a fost depusă ca urmare a eforturilor societăţii civile de a stopa tăierile şi de a proteja aceste păduri, propus de platforma civică ”Împreună pentru Centura Verde” a cărei iniţiatori sunt Alex Găvan, alpinist de altitudine şi conservaţionist şi Florin Stoican, preşedinte al asociaţiilor Kogayon şi Parcul Natural Văcăreşti. Platforma Centuraverde.ro reuneşte peste 50 de fundaţii şi asociaţii, parteneri şi susţinători dar şi ambasadori ai societăţii civile, plus fostul şi actualul Ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tánczos, respectiv Mircea Fechet, care s-au alăturat cauzei.

Proiectul a fost înaintat în Parlament de Oana Cambera – deputată de Ilfov şi Diana Buzoianu – deputată de Bucureşti, care au primit o serie de solicitări şi sesizări de la cetăţeni, iar pe parcursul anului 2022 şi 2023, au avut loc întâlniri şi dezbateri cu reprezentanţi ai ONG-urilor şi asociaţiilor preocupate de subiect şi vizite pe teren în cadrul cărora s-a constatat amploarea fenomenului.

Potrivit Codului Silvic, judeţele în care suprafaţa fondului forestier reprezintă mai puţin de 30% din suprafaţa totală sunt denumite “zone cu deficit de vegetaţie forestieră”. Municipiul Bucureşti este zona cu cel mai mare deficit de vegetaţie forestieră din ţară, cu doar 3%, în timp ce judeţul Ilfov se află tot sub limită, cu 16%. Conform Raportului Privind Starea Mediului pe anul 2022, numărul de arbori pe cap de locuitor în Bucureşti este de 0.88, cu mult sub recomandarea Uniunii Europene.

Trimite prietenilor

Citește și alte articole