Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

Astăzi am pledat pentru garantarea dreptului meu de a alege asupra propriului corp. Alegerea mea și nu a societății de a face sau nu copii!

Astăzi mi-am susținut proiectul cu vocea voastră a femeilor, cele care vă doriți să alegeți liber iar acest drept să vă fie garantat prin lege de către statul român.

Nicio femeie din România nu trebuie să retrăiască, nicio secundă, din anii de tristă amintire a Decretului. Nu mai putem permite asta.

Astăzi am primit un vot ca o palmă, un vot ce reflectă pericolul care ne pândește și în România.

Proiectul de lege privind garantarea dreptului la avort a primit un raport de respingere de la Comisia de sănătate din Senat cu votul PSD, PNL, UDMR, AUR.

⛔️Senatorul AUR Lavric Sorin mi-a indicat care este scopul femeii – reproducerea și m-a acuzat de susținerea unor ideologii contrare menirii femeii.

???? Senatorul PSD Bodog m-a întrebat dacă sunt medic ca să pot vorbi despre avort.

Tăcere de la restul parlamentarilor PSD, PNL, UDMR. Tăcere care ascunde însă o poziție extrem de periculoasă a legislativului României cu privire la procedura de întrerupere a sarcinii la cerere.

Riscăm ca într-o bună zi să ajungem în aceeași situație cu Polonia sau Ungaria. Degeaba procedura de întrerupere nu mai este pedepsită penal dacă femeile vor avea tot mai multe dificultăți și bariere în a accesa acest serviciu medical.

Atâta timp cât procedura de întrerupere nu este un drept garantat, accesul va putea fi tot mai mult limitat în practică.

Voi milita constant pentru acest drept al femeilor! Partidul REPER și-a asumat ferm prin Pilonul de Gen al Manifestului nostru politic susținerea măsurilor pentru sănătate reproductivă.

#proalegere#femeieliberă#drepturifundamentale

Context:

În comisia de sănătate din Senat a fost la dezbatere proiectul de lege pe care l-am inițiat alături de Simina Tulbure și Andrei Lupu prin care am propus garantarea dreptului la avort (acest drept nu este prevăzut expres în legea sănătății publice); crearea unei platforme naționale cu informații medicale despre sănătate reproductivă; decontarea procedurii pentru femeile din categorii vulnerabile, victime ale agresiunilor sexuale și tinere sub 18 ani; disponibilitatea procedurii de întrerupere a sarcinii la cerere în fiecare spital județean.

De ce această propunere? Sunt județe unde niciun spital public nu mai efectuează procedura de întrerupere a sarcinii iar pacientele sunt disperate în încercarea de a găsi o clinică privată care să efectueze procedura. Unele femei nu își permit costurile, altele ajung la termenul limită pentru întreruperea sarcinii din cauza acestor refuzuri. De asemenea, multe dintre femei sunt intimidate și afectate psihologic prin neprezentarea în unitățile medicale strict doar a informațiilor medicale ci și a unor convingeri personale religioase care condamnă alegerea și le direcționează către presupuse centre de suport.

Voi reveni cu mai multe exemple și informații.

Mulțumesc Centrul FILIA, Asociația Moașelor Independente, Asociația Front, Asociația Plural care au participat la dezbatere și tuturor asociațiilor care fac demersuri constante pentru apărarea drepturilor reproductive ale femeilor.

Trimite prietenilor