REPER contestă legea care limitează dreptul ONG-urilor de a contesta legalitatea autorizațiilor de construire

Coaliția PSD-PNL a declanșat un atac pe mai multe fronturi asupra societății civile.

????Partidul REPER va face tot posibilul pentru a opri acest abuzuri! De aceea, am sesizat astăzi Avocatul Poporului, alături de colegii parlamentari și europarlamentari REPER, cu privire la Legea 679/2002. Legea, adoptată săptămâna trecută în Senat, este profund neconstituțională și are un singur scop: reducerea la tăcere a ONG-urilor în demersurile lor împotriva mafiei imobiliare conectată adeseori cu aparatul loc al primăriilor.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

????‍????Am luat poziție publică pe subiect încă din luna septembrie, atunci când proiectul a ajuns la Comisia de administrație din care fac parte. Am avertizat asupra pericolului adoptării unui astfel de proiect. Am prezentat în comisie argumentele de ilegalitate, precum încălcarea Convenției de la Aarhus. Deși am reușit să votăm un raport de respingere la acel moment, proiectul nu a fost pus pe ordinea de zi a plenului. Apoi, după trecerea prin adoptare tacită ca urmare a expirării termenului, proiectul a mers spre Senat. Aici inițiatorii principali s-au asigurat că îl trec cu viteză și astfel poate trece neobservat.

❓Ce face această lege? Limitează dreptul ONG-urilor de a contesta legalitatea autorizațiilor de construire într-un termen de 30 de zile de la emitere și reduce informațiile comunicate public la informațiile „principale”. Cum și cine decide care sunt aceste informații „principale” este un mister și o poartă către noi abuzuri. Absurd, o să ziceți. DA, EVIDENT. Și nu doar absurd, este o îngrădire flagrantă a dreptului de acces la justiție, un atac care pune în pericol dreptul ONG-urilor de a se adresa instanțelor, drept ce trebuie asigurat în mod egal tuturor entităților și cetățenilor.

⚠️Și pentru că nu era suficient, se pare, la Senat a fost depus cu câteva zile în urmă un alt proiect de lege marca PSD și PNL împotriva căruia vom lua de asemenea o poziție fermă în Parlament. Proiectul este un abuz: prevede că DOAR ONG-urile mai vechi de doi ani să poată contesta în instanță acte administrative și DOAR dacă au depus „eforturi active” pe acel domeniu. În plus, dacă prin contestație se întrerupe o investiție „pedeapsa” contestării constă în depunerea unei cauțiuni de 1% din valoarea investiției, iar dacă entitatea pierde în instanță membrii consiliului director sunt „pedepsiți” și răspund cu patrimoniul propriu. Ce este acest nou proiect dacă nu o încercare vădită de a limita dreptul unor entități non-profit de a apăra în instanță interesele societății și de descuraja orice opoziție a societății civile împotriva abuzurilor?

Poate vă întrebați, ca mine, DE CE? Răspunsul e simplu: pentru că primează interesele lor de partid, iar societatea civilă îi împiedică în a face ce vor. Eu și colegii mei din REPER suntem și vom fi mereu alături de ONG-uri și societatea civilă, și, cu instrumentele pe care le avem la dispoziție ca opoziție, vom încerca să-i oprim. Pentru că nu este posibil ca legea „pumnului în gură” să persiste într-o țară europeană, în care garantarea accesului la justiție este un element esențial al democrației.

Trimite prietenilor

Citește și alte articole