Las Condes, Chile
Am întâlnit-o ieri pe Daniela Peñaloza Ramos, primar al unui oraș din Chile. O femeie ageră, pentru care nu există nu se poate și care îi aduce pe oameni alături de ea pentru a aduce proiecte inovatoare în oraș. Las Condes are aproape 300.000 de locuitori și a cunoscut o urbanizare foarte rapidă, care a adus cu ea provocări mari pentru administrație.
Drumul către un oraș inteligent a început în 2018, prin înlocuirea becurilor stradale cu LED uri eficiente energetic și introducerea sistemului wireless IoT – Internet of Things. IoT este o rețea care administrează și controlează aplicații publice cum ar fi supravegherea traficului sau disponibilitățile de parcare. În același sistem au introdus și senzori low cost de monitorizare a calității aerului.
Unde este astăzi Las Condes?
Prin acest sistem acoperă peste 17.000 de stâlpi de iluminat stradal, peste 1.000 de parcări, aproximativ 60 de sisteme de supraveghere a traficului, peste 50 de totemuri inteligente și peste 300 de senzori de mediu care măsoară temperatura exterioară, poluarea aerului și nivelul de zgomot.
Calitatea vieții a devenit deja mai bună. Cum?
primăria a înregistrat economii la buget: înlocuirea becurilor de iluminat stradal cu becuri LED a dus la economii anuale de aproximativ 2 milioane USD (-48%)
s-au diminuat semnificativ ambuteiajele
proiectul a ajuns să fie autofinanțat, prin concesionarea unor servicii și astfel primăria investește sumele din buget în dezvoltarea altor servicii
proiectele noi răspund nevoilor, situației reale pentru că toate datele din aplicațiile utilizate sunt permanent colectate, monitorizare și comparate
Așa arată începutul transformării către un oraș inteligent.
Luați în considerare că această poveste poate fi nu doar despre #smartcities, ci și una despre cetățenie activă. „Las Condes, mai buni pentru toți” a însemnat și susținerea participării societății civile la decizii și consultarea mediului privat, parteneri în actul de guvernare locală. Cetățenii au acces gratuit online la datele importante accesând site-ul web al orașului și sunt invitați să contribuie la studii, sondaje și studii de cercetare.
Orașele inteligente pe care mi le doresc pentru România ar trebui să fie rezultatul colaborării între societatea civilă și mediul privat. Cetățenia activă și know how-ul privat sunt printre cele mai importante resurse pe care le poate avea un oraș ce-și dorește să devină inteligent. Primăria poate să înțeleagă astfel mai bine nevoile oamenilor și să atragă soluții inteligente de dezvoltare.
Tu cum ai vrea să arate orașul tău inteligent?