Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

Rezumatul săptămânii 19-23 sept. 2022

Foarte multe noutăți, vești bune, proiecte noi, dar și inițiative negative ale Coaliției PSD-PNL.

Închei astăzi o săptămână destul de agitată, în care am reușit, alături de colegii mei din Partidul REPER , să depunem un proiect de lege mult așteptat, Codul Electoral. Susținem prin acest proiect reducerea finanțării partidelor politice și transparentizarea lor, cote de gen pentru femei, primari în 2 tururi, mai puțini parlamentari.

O altă veste bună vă aduc din Comisia de administrație, unde am susținut votul pentru un raport de respingere al unui proiect nociv, prin care se limita accesul societății civile la justiție pentru anularea autorizațiilor de construire și despre care am scris miercuri. Mă bucur că Guvernul a susținut punctul de vedere prezentat. De asemenea, partea de noutate a acestei săptămâni vine tot din Comisia de administrație, care s-a aflat în deplasare și a susținut ședința din interiorul Primăriei Pitești. Sper ca prin astfel de abordări, mai aproape de realitățile locale, să putem și legifera mai bine.

Acțiunile negative de săptămâna aceasta sunt create, evident, de deputații coaliției groazei care insistă să măcelărească legile justiției adoptând proiectul de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii, unul dintre cele 3 proiecte din pachetul de legi ale justiției. În plus, tot săptămâna aceasta, în Senat, PSD și PNL au strecurat cu mâna UDMR 2 amendamente pentru mărirea salariilor aleșilor, într-o ordonanță ce avea alt obiect. Pe principiul unui senator PNL, „Să fim bogați și cinstiți”… care ar merge completat – „că bogați și hoți au tot fost”. În timp ce tot ei strigă peste tot către cetățeni să strângă cureaua.

Dar haideți să vedem în detaliu activitatea din această săptămână:

????Luni, 19.09.2022

– Ședința parlamentarilor REPER, unde am dezbătut proiectele aflate pe ordinea de zi a Camerei Deputaților și am pregătit depunerea Codului Electoral.

– Ședință de plen. Au fost dezbătute doar proiecte de legi ce erau propuse spre respingere.

– Ședința comună a Comisiei pentru administrație și Comisiei pentru muncă pe tema proiectului de transpunere a Directivei Europene privind echilibrul dintre viața privată și cea profesională. Această directivă are ca scop flexibilizarea condițiilor de muncă, prin măsuri precum absentarea de la muncă în cazul unor urgențe familiale, dreptul la concediu de îngrijitor, telemunca. Termenul de transpunere în legislația națională era 2 august și în mod normal ar fi trebuit inițiat un proiect de către Ministerul Muncii. Ce a făcut România? A depus prin intermediul a 90 de parlamentari PSD un proiect deficitar redactat, pe repede înainte, cu foarte multe necorelări. Atât s-a putut!

????Marți, 20.09.2022

– Ședință de plen, cu dezbateri și vot

Principalele proiecte dezbătute au fost Plx 454/2022, de transpunere a Directivei Europene privind echilibrul dintre viața privată și cea profesională și Plx 442/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii – din pachetul de legi ale justiției.

Proiectul privind CSM a fost votat de PSD, PNL și UDMR în forma propusă de ministerul Justiției, după un maraton al unei comisii special înființate pentru a da raport, fără a lua în calcul opiniile societății civile sau amendamentele depuse. Acest bloc, format de Coaliția PSD-PNL, nu se va sparge și va executa același vot ordonat de partid și la Senat. Mai departe, suntem pregătiți să formulăm sesizare la Curtea Constituțională.

– Depunerea Codului Electoral urmată de o ședință în care am răspuns nenumăratelor întrebări și mesaje pozitive pe care le-am primit de la voi. Proiectul va fi publicat cât de curând pe site-ul Senatului, unde îl puteți studia, și vă invit să ne transmiteți opiniile voastre.

– Redactarea și transmiterea unei adrese către Inspectoratul Județean Ilfov, cu privire la programe de susținere a educației. Adresa a fost transmisă ca urmare a unei corespondențe pe care o port cu Ministerul Educației pentru adresarea problemelor de abandon școlar și a rezultatelor slabe la învățământ în Ilfov.

???? Miercuri, 21.09.2022

– Deplasare în județul Argeș. Vizită organizată de Președinta Comisiei de Administrație Publică împreună cu membrii acestei comisii, în cadrul căreia au avut loc discuții pe teme de amenajare a teritoriului și administrație.

– Ședința Comisiei de administrație publică și amenajare a teritoriului cu dezbaterea unui număr de 15 proiecte.

????Joi 22.09.2022

– Discuții cu parlamentarii și europarlamentarii REPER de poziționare pe temele săptămânii și proiecte legislative.

– Redactarea și transmiterea unei adrese către Primăria Chiajna cu privire la problema ambroziei, însoțite de asemenea de o solicitare de intervenție. Mai multe adrese au fost transmise în luna iulie către primăriile din Ilfov, iar revenirea pentru Chiajna și sesizarea organelor ce pot aplica sancțiuni contravenționale (Garda de Mediu și Prefectura) vin ca urmare a sesizării primite marți pe pagina mea de Facebook de la un cetățean.

– Audiență online cu cu privire la situația supraaglomerării școlii din orașul Otopeni și realizarea unei analize juridice cu privire la posibile intervenții;

????Vineri 23.09.2022

– Pregătirea evenimentului de dezbatere pe dreptul la avort, pe care îl organizez în Parlament, alături de Simina Tulbure și Andrei Lupu, săptămâna viitoare.

– Pregătirea ordinii de zi pentru Comisia pentru egalitate de șanse.

– Redactarea și transmiterea unei sesizări către Garda de Mediu Ilfov cu privire la situația ambroziei din Chiajna.

– Analiză sesizare și posibil proiect de lege privind condițiile de autorizare a lucrărilor de reabilitare a clădirilor monumente istorice.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Trimite prietenilor

Citește și alte articole