Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

Alături de femeile din Iran. Alături de drepturi și libertăți universale

Aseară am povestit cu fiica mea, în vârstă de 12 ani, despre situația femeilor din Iran. Pentru un copil născut în plină democrație europeană este de neconceput ca undeva într-un colț al lumii femeile să nu fie egale cu bărbații sau statul să le oblige să se îmbrace într-un anume fel. Este de neconceput să existe o poliție care să verifice dacă ai părul acoperit, iar bătaia, închisoarea sau chiar moartea să fie consecințele nesupunerii. Lumea aceasta există în Iran din anul 1979, când revoluția islamică a dus la pierderea unor drepturi normale. Povestiți-le copiilor, fetelor voastre despre asta.

Să fii alături de femeile din Iran înseamnă să fii alături de drepturi și libertăți universale. Este un exercițiu pe care trebuie să îl facem constant, chiar dacă ne privește sau nu. Multe drepturi sunt fragile, chiar dacă noi le luăm, de multe ori, ca pe ceva dat de la sine.

Deschideți rețelele de social media și uitați-vă la filmările cu proteste din Iran, cu femei care își taie părul, cu femei care ies fără voal pe strada înfruntând riscurile și luptă pentru libertatea lor.

O să vedeți cele mai curajoase femei, care își doresc doar să existe. Libere. Egale.

Într-una dintre filmări o iraniană spune la final: „Sunt sigură că femeile din lumea întreagă sunt mândre de noi”.

Da, aceste femei fac istorie pentru țara lor.

#iranprotests#femeilibere#drepturi și #libertăți

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Trimite prietenilor

Citește și alte articole