Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

Participarea la evenimentul „Dreptul femeilor de a decide, garanții legale și practice în România”

Acesta este titlul evenimentului pe care îl organizăm, pe 28 septembrie, de “Ziua internațională a avortului în condiții de siguranță”, alături de colegii mei deputați REPER, Simina Tulbure și Andrei Lupu. Am invitat alături de noi reprezentanți ai autorităților de stat, asociații profesionale, parlamentari și reprezentanți ai societății civile, pentru a discuta despre dreptul femeilor de a alege, perspectiva medicilor ginecologi, dificultatea accesării procedurii de întrerupere a sarcinii la cerere și mecanisme legale pe care le putem iniția și sprijini.

Evenimentul este realizat în lumina deciziei Curții Supreme din America din iunie și a raportului efectuat de Centrul FILIA, care ne arată faptul că accesul la servicii medicale, care să îți permită manifestarea dreptului de a alege, este din ce în ce mai mult restricționat.

Mai jos vă las opinia mea și vă invit să îmi scrieți gândurile voastre.

???? Voi susține mereu dreptul femeilor de a alege

Alegerea de a deveni mamă este una profund personală. Și o spun în condițiile în care am cunoscut probleme de fertilitate și am depus eforturi pentru a deveni mama. Alegerea mea nu trebuie să fie însă și alegerea altei femei.

???? Voi susține drepturi și libertăți individuale corelate cu obligația statului de a le respecta

Ne aflăm în situația în care statul afirmă că respectă o alegere, un drept câștigat de femei cu multă suferință. Totuși, același stat, nu oferă în realitate nici garanții practice și nici legale pentru realizarea în deplină siguranță a acestui drept. Conform raportului Filia, din 160 de spitale publice care au dotări suficiente pentru întreruperi de sarcină, doar 40 răspund necondiționat acestei solicitări, în 36 de spitale nu se fac avorturi în timpul sărbătorilor religioase, iar în alte 51 nu se fac deloc.

Garantarea accesului la servicii medicale pentru avort, în siguranță, cu un cost ce poate fi suportat de femeile din toate păturile sociale, este un element care ține nu doar de respectarea dreptului moral, intrinsec al fiecărei femei de a alege dar reflectă înțelegerea și respectul autorităților statului cu privire la acest drept.

???? Voi susține educația sexuală și planificarea familială

Faptul că susțin dreptul femeilor de a alege și garanții din partea statului, nu înseamna că sunt de acord cu utilizarea avortului drept un mijloc contraceptiv. Preferabil este ca această procedură medicală să fie folosită în mod excepțional. De aceea, cred în rolul informării și accesului la contraceptive, care poate fi realizat prin educație sexuală și cabinete de planificare.

Vă ținem la curent cu rezultatul dezbaterii noastre și pașii următori.

Trimite prietenilor

Citește și alte articole