Risipa alimentară, o problemă nevăzută a zilelor noastre

Colega mea Diana Buzoianu a depus astăzi un proiect inițiat alături de Florin-Alexandru Alexe, Bogdan Ivan Gruia și Miklós Zoltán, care va duce la prevenirea și reducerea risipei alimentare și va ajuta România să-și atingă țintele asumate de a înjumătăți risipa de alimente pe cap de locuitor până în 2030.

Am semnat și eu această inițiativă, alături de alți parlamentari din diferite formațiuni, pentru că am înțeles cât de necesară este găsirea unor soluții pentru risipa alimentară. O felicit pe Diana pentru determinarea de care a dat dovadă în aceste luni în procesul de redactare și consultare a proiectului.

De ce este necesară o astfel de inițiativă❓
???? Aruncăm anual 2,55 milioane de tone de alimente pe an în România.
❗️Risipa alimentară globală generează 8% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră.
????Un român, în medie, aruncă la gunoi între 30% și 50% din mâncarea pe care o cumpără în fiecare lună.

Regăsiți mai jos câteva dintre prevederile proiectului de lege:
???? Platformă online împotriva risipei alimentare gestionată de Ministerul Agriculturii în care vor fi raportate informații de către operatorii economici.
????Autoritățile publice vor implementa măsuri de reducere a risipei alimentare atunci când în activitatea lor gestionează produse alimentare.
????Operatorii economici vor depune toate eforturile necesare pentru a încheia contracte prin care să doneze produsele alimentare înainte de expirare.

Proiectul își va urma acum parcursul legislativ. Îl voi susține și vă invit să vă informați și să fiți alături de acest demers. Mai multe detalii în comentarii.

Trimite prietenilor

Citește și alte articole