Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

Cotele de gen – mituri, idealism și realități

Direct, pentru cei ce sar cu argumentul încrederii în puterea femeilor de a-și demonstra capacitățile și blamează discriminarea pozitivă, vă las câteva date:

???? Fact 1: țările cu cel mai mare progres în creșterea implicării femeilor în politică sunt țări care au implementat cotele de gen
???? Polonia, de la 20% în 2008, are astăzi aproape 30% reprezentare feminină la nivel local.
???? Portugalia, de la 15% în 2008, are astăzi aproape 30% reprezentare feminină la nivel local.
???? Alte țări cu cote de gen și creșteri ale participării femeilor: Belgia, Franța, Grecia, Slovenia, Spania.

???? Fact 2: suntem pe ultimul loc în Europa la categoria femei primar și consilieri locali
???? Femei la nivel local – media UE: 34,4%. Cea mai mare pondere în Suedia, 43%. România este pe ultimul loc din UE, cu doar 12%.
???? Femei primar. Media UE este de 15%. Cea mai mare pondere este tot în Suedia, cu 32%. România este din nou pe ultimul loc în clasament, cu 5%.

Datele de mai sus nu vin de la niște feministe emoționate, ci de la un seminar organizat de Comisia Europeană în cadrul Summitului regiunilor și orașelor, la care am participat alături de mai multe femei alese în funcții publice din Uniunea Europeană.

Acum hai, veniți cu politici publice și măsuri care nu au nevoie de aceste date și pot produce aceleași efecte precum introducerea cotelor. Și mențineți clar în minte că toate aceste „politici” nu au avut efecte până acum. Ce va fi diferit și în cât timp?

Până atunci, eu prefer să nu fac politici după ureche, după impresii personale, să mă uit la date, să învăț de la alții care au avut rezultate mai bune.

#Susțincotele și am încredere în puterea femeilor. #Susțincotele și știu că sunt multe femei capabile care au un cuvânt de spus.
#Susțincotele pentru a obține un echilibru mai bun în reprezentare.

Trimite prietenilor