Ai încercat să te apuci de sport, să mănânci mai sănătos, să te lași de obiceiuri nesănătoase, să mergi regulat la medic? Foarte bine! Totuși toate acestea nu vor însemna suficient dacă continuăm cu acțiuni care duc la poluare și statul nu accelerează mecanisme de protecție a calității aerului, apei și solului. Sănătatea noastră este direct influențată de acestea!

Alex Gavan, alpinist cu o vastă experiență, știe toate aceste lucruri și este un mare susținător al centurii verzi București-Ilfov și a unor măsuri de protecție strictă a pădurilor periurbane. M-am întâlnit cu el și Diana Buzoianu, alături de care am inițiat un Manifest pentru pădurile periurbane, pentru a discuta cum putem să ne ducem mai departe dezideratele.
Marile aglomerări urbane suferă din cauza poluării aerului, cu 6 proceduri de infringement și o condamnare pentru București. Alături de senatorul Dragoş Popescu am inițiat un proiect de lege pentru calitatea aerului, adoptat de Senat și care este în procedură de dezbatere la Camera Deputaților.
Protecția pădurilor periurbane de lângă cea mai mare aglomerare urbană este o măsură de suport pentru o mai bună calitate a aerului. Ai spune că protejăm pădurile, dar protejăm în primul rând sănătatea noastră! Suntem deja în contratimp pentru adoptarea mai multor măsuri!
Ce ar înseamna mai multe măsuri antipoluare din punct de vedere al sănătății? Spre exemplu, doar reducerea nivelului anual al PM 2,5 la nivelul recomandat de OMS ar avea ca rezultat creșterea speranței de viață cu 22 de luni în medie per locuitor din regiunea București-Ilfov.
Pădurile din jurul marilor aglomerări urbane chiar sunt plămânii noștri. Așa cum pe pachetele de țigări vezi ce se poate întâmpla dacă fumezi, la fel și pentru aceste păduri trebuie să se înțeleagă clar de ce au nevoie de protecție!