Săptămâna aceasta a fost marcată de dezbaterea și votul bugetului de stat.
LUNI ȘI MARȚI, au avut loc şedinţe comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru dezbateri asupra proiectului legii bugetului de stat şi a proiectului legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.
În cadrul ședințelor au fost dezbătute cele 3462 de amendamente propuse de PSD, 2487 dintre ele fiind exclusiv pe bugetul Ministerului Dezvoltării și lucrărilor publice, deși în buget fuseseră deja incluse proiectele mature sau aflate deja în curs de derulare, asigurându-se surse de finanțare pentru finalizarea lor. Aceste amendamente au fost depuse exclusiv cu un scop populist, nefiind indicată o sursă de finanțare fezabilă, propunerea ca finanțare a diverselor proiecte să fie suportată din Fondul de rezervă nefiind altceva decât o glumă proastă marca PSD, în condițiile în care Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în proiectul bugetului de stat pe anul 2021 este limitat și se va utiliza doar pentru finanțarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exercițiului bugetar.
Mai multe despre bugetul MDLPA și proiectele pe care acesta le va include găsiți AICI. Mă bucur că se lansează Programul de extindere a rețelei de creşe și sper ca administrațiile publice locale din Ilfov să îl fructifice maxim.
În decursul celor doua zile de plen, din nefericire, printre colegii de la PSD și AUR s-au perpetuat comportamente de furt și influențare a votului, prin practica exprimării votului la două cartele, cunoscut și sub numele de vot „la două mâini”. USR PLUS nu poate tolera astfel de manifestări de lipsă de respect față de lege și încălcări ale codului etic pe care parlamentarii ar trebui să îl trateze cu mai multă seriozitate. Drept urmare, parlamentarii Alianței au depus joi în Parlament proiecte ce propun sancționarea cu peste 80% din indemnizație a parlamentarilor care votează în locul colegilor și modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor şi Senatului şi a Statutului deputaţilor şi senatorilor.
MIERCURI, pe agenda ședinței în plen a Camerei Deputaților am avut 36 de proiecte de lege și un proiect de hotărâre. Vreau să vă prezint pe scurt 3 dintre ele, pe care le consider cele mai importante.
În primul rând Proiectul de lege 530/2020 – o lege importantă pentru care mă bucur foarte mult, inițiată de către USR și pentru care am dat un vot favorabil de aprobare, împreună cu partenerii din coaliție. Este o lege de reducere a birocrației și de facilitare a accesului cetățenilor la informații, respectiv se oferă acces liber, gratuit, la Monitorul Oficial într-un format electronic care va permite și căutarea după cuvinte cheie. Am susținut și vom susține digitalizarea statului român și acesta este un pas înainte. AFLĂ MAI MULTE DESPRE PARCURSUL LEGISLATIV AL PROIECTULUI
În al doilea rând am respins definitiv prin vot astăzi Proiectul de lege 433/2018 privind elaborarea şi actualizarea Strategiei naţionale pe termen lung „România 2040”, una dintre cele mai nocive legi din mandatul în care Dragnea era președintele Camerei Deputaților. Această lege prevedea crearea unui comitet care să stabilească o strategie de țară pe care trebuia sa o respecte orice Guvern până în 2040. O aberație legislativă. Probabil Dragnea se visa un fel de conducător suprem care să decidă din pix ce acte normative va avea voie să susțină Guvernul pentru următoarele 5 mandate. Legea a avut un parcurs lung, cu o sesizare de neconstituționalitate în urma căreia a fost declarată neconstituțională, pentru că stabilea în favoarea unui organism consultativ atribuții ce cad în sarcina Guvernului. AFLĂ MAI MULTE DESPRE PARCURSUL LEGISLATIV AL PROIECTULUI
O altă „minune” legislativă respinsă definitiv astăzi este Proiectul de lege 453/2017 pentru stabilirea unui regim fiscal derogatoriu aplicabil anumitor terenuri, construcţii edificate pe acestea şi anumitor activităţi economice autorizate, inițiată de binecunoscutul Serban Nicolae. Proiectul de lege avea ca obiect insule și grinduri, precum și construcțiile de pe ele, care ar fi beneficiat de un regim fiscal derogatoriu. AFLĂ MAI MULTE DESPRE PARCURSUL LEGISLATIV AL PROIECTULUI