Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

Creșe, consolidare clădiri, actualizare PUG-uri – proiecte importante ce vor fi finanțate din bugetul MDLPA

Bugetul în integralitate a fost votat în forma inițială propusă de Guvern, acesta fiind rezultatul a 2 luni de analiză și discuții în cadrul coaliției de guvernare. Este un buget corect, echilibrat, care ia în calcul perioada de criză sanitară excepțională pe care o traversăm și care care se axează pe dezvoltare și investiții, acesta fiind singurul mod în care se poate obține creștere economică pe termen lung. Bugetul respectă pragul de deficit recomandat de Comisia Europeană și NU ESTE în niciun caz, așa cum încearcă să manipuleze PSD, un buget de austeritate. 

Bugetul MDLPA permite continuarea investiţiilor începute precum şi pornirea altor investiţii importante în domeniile pe care le gestionează ministerul Dezvoltării. Anul trecut bugetul ministerului a pornit cu 5 miliarde, pe buget de stat vorbim, acum este extins la 7,15, cu o creștere și la venituri proprii, de la 545 milioane la 745 de milioane lei.

MDLPA a indicat în prezentarea bugetului cuprinderea unui proiect nou, de extindere a rețelei naționale de creșe și relansarea unui program mai vechi de consolidare a clădirilor cu risc seismic, cu o valoare de 50 de milioane lei, care fusese redus până în acest an. Este benefică reluarea acestui proiect ce are drept scop înlăturarea pericolului de prăbușire și limitarea efectelor alunecărilor de teren, în program fiind incluse în anii trecuți clădiri istorice, ale instituțiilor, școli, spitale și pentru care există acum un proiect de lege în dezbatere ce va schimba filozofia acestui program.  

Sper ca administrațiile publice locale să-și aplece atenția asupra Programului de extindere a rețelei de creșe și să înceapă punerea la dispoziție a terenului pentru construirea acestora, acolo unde sunt realizate proiectele, având în vedere deficitul major de locuri pe care România îl are în unitățile de educație timpurie antepreșcolară. Suntem pe ultimul loc în UE, fapt pentru care nici patru la sută dintre copii cu vârsta de până la trei ani nu au loc în cele 386 de creșe din țară, în acest moment.  Conceptul creat pentru creșe este unul îmbunătățit, vor fi modificate și reglementările în vigoare din domeniu și sunt luate în considerare 3 categorii de creșe cu număr diferit de preșcolari.

Un alt capitol important al bugetului MDLPA, pe care administrațiile publice trebuie să îl fructifice eficient, este programul de actualizare a Planurilor Urbanistice Generale.

Referitor la programul de locuinţe pentru tineri derulat prin Agenţia Naţională de Locuinţe, de la 47 de milioane de lei anul trecut, bugetul iniţial, acum acesta a fost majorat la 84 de milioane, în 2020 fiind finalizate 408 locuințe iar pentru 2021 este estimat un număr de 1152 locuințe.

În ceea ce priveşte partea de PNDL, anul trecut bugetul a fost de 2,5 miliarde, acum este de 4 miliarde, pe PNDL I anul trecut au fost finalizate 2.976 din 4.511, restul fiind cuprinse în bugetul pe 2021. Este cuprinsă și etapa II-a PNDL cu 7.244 de obiective, cu o sumă alocată, totală, de 29,2 miliarde, pentru care se preconizează finanţarea a 882 de obiective de investiţii.

Trimite prietenilor

Citește și alte articole