Discuții despre legătura dintre calitatea aerului și deșeuri

Sunt deja ani de zile în care asociațiile și ONG-urile se luptă cu problemele generate de gropile de gunoi din Ilfov!

Ieri am avut o întâlnire online cu Bogdan Tucmeanu, unul dintre membrii fondatori ai Asociatia pentru Natura si Protejarea Mediului și activist de mulți ani pe probleme de mediu și Roxana Pandelea, membru PLUS Chiajna și consilier județean, întâlnire axată pe contextul general și stadiul în care se află procesul intentat operatorului care exploatează groapa de gunoi de la Rudeni, proces în care asociația este intervenient. Reamintesc cu această ocazie că există o sentință executorie din 20 august 2019 care prevede anularea autorizației integrate de mediu ca urmare a depășirii, cu mult, a capacității de depozitare și a extinderii pe domeniul privat. Această sentință trebuie pusă în aplicare de Garda de Mediu și Agenția de Protecție a Mediului și de aceea, în calitate de deputat, voi transmite o întrebare de control parlamentar ambelor instituții cu privire la situație. 😷

În Ilfov suntem sufocați de deșeuri. Procentul de colectare selectivă este infim, nu avem un sistem eficient de prevenire și sancționare drastică a celor care aruncă deșeuri și poluează ilegal. Noi toți, autorități centrale și locale, operatori de salubritate și cetățeni, trebuie să înțelegem că ține de noi să asigurăm curățenia aerului, apelor și solului și e deja târziu, dar nu prea târziu, să luăm măsurile necesare pentru a atinge, cât mai curând, ținta de 50% asumată de România pentru 2020 privind ratele de reciclare pentru deșeurile municipale. Pentru conștientizarea situației, voi formula o declarație politică în Plenul Camerei Deputaților.

Totodată, sunt sigură că împreună cu Primăria sector 1 și Primăria Capitalei, vom identifica situația fondului de închidere și monitorizare post-închidere pentru depozitul de la Rudeni, acesta fiind garanția că gunoaiele depozitate nu vor deveni o bombă ecologică în timp și cineva se va ocupa de gestionarea lor ulterior anulării autorizației integrate de mediu.