Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

Analiză a unui proiect de modificare a Legii pensiilor publice

Având în vedere subiectul zilei de ieri, respectiv pensiile speciale, dezbatere care s-a extins firesc în spațiul public și către alte categorii de pensii de serviciu sau limita de vârstă pentru pensionare, vă scriu azi despre un proiect aflat pe fluxul Camerei Deputaților. Acesta propune o modificare în Legea pensiilor publice, respectiv reducerea cu 13 ani a limitei de vârstă pentru angajații din unitățile de producție a energiei electrice și termice.

?Proiectul de lege nu individualizează anumiți angajați din unitățile de producție a energiei cărora să li se aplice proiectul de lege, prin urmare cu această formulare s-ar putea aplica și secretarelor, nu indică alte criterii, nu are în expunerea de motive impactul bugetar, nu are studii de caz sau cercetări din care să rezulte necesitatea aplicării măsurii și angajații din sector cărora să li se aplice.

✍️ Am promis să vă povestesc despre diferite proiecte de lege care îmi trec prin mână la comisii, iar acest proiect a trecut pentru aviz la Comisia pentru egalitate de șanse, urmând să meargă apoi pentru aviz la Comisia buget finanțe, Comisia de industrii și în final pentru raport la Comisia de Muncă. Este încă la început de drum, și prin urmare, opinia voastră poate fi luată în considerare la dezbateri.

?Câteva date despre proiectul de lege:- A fost adoptat tacit de Senat, prin depășirea termenului- Are aviz favorabil de la Consiliul Economic și Social, fără ca avizul să conțină o motivare. Are aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, care însă reține la punctul 6 lipsa temeiurilor în Expunerea de motive făcută de inițiator, care nu indică impactul bugetar și nu conține niciun fel de studii sau alți indicatori.- Regăsiți detalii AICI.

?În cadrul Comisiei pentru egalitate de șanse am pus în discuție avizarea nefavorabilă, întrucât inițiatorul proiectului de lege nu a inclus în expunerea de motive date statistice, nu se cunoaște impactul bugetar dar mai ales, din prisma calității de membru în Comisia pentru egalitate de șanse, am supus atenției faptul că nu sunt indicate studii cu privire la necesitatea pensionării anticipate pentru angajații din sectorul energetic și termic și individualizarea angajaților afectați de anumite condiții care ar determina și justifica reducerea vârstei de pensionare. Un astfel de proiect ar provoca o inechitate socială nejustificată între categorii profesionale sau chiar între angajați pe același COD COR din domenii de activitate diferite, așa cum am dat exemplul cu secretara.S-a dispus la propunerea deputaților din comisie amânarea cu 2 săptămâni a discuțiilor pe acest subiect, pentru a primi eventual puncte de vedere în completare.

Trimite prietenilor