Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

Oprim tăierea pădurilor din București și Ilfov!

Susține inițiativa și rămâi la curent cu parcursul ei în timp real! Abonează-te la newsletter acum. 

Date înfiorătoare pentru sănătatea Ilfovenilor
Bucureștiul este în top 3 al celor mai poluate capitale din Uniunea Europeană

Înregistrând și cele mai mari pierderi bugetare asociate cu tratarea bolilor cauzate sau înrăutățite de poluarea aerului, cu o pierdere anuală de 6,35 miliarde de euro.

0.88 arbori pe cap de locuitor în București

Conform Raportului privind starea mediului pe anul 2022, numărul de arbori pe cap de locuitor în București este de 0.88, cu mult sub recomandarea Uniunii Europene de 3 arbori pe cap de locuitor.

Ilfovul este zonă cu deficit de vegetație forestieră

Cu 16% suprafață împădurită, Ilfovul este considerat, conform Codului Silvic, “zonă cu deficit de vegetație forestieră”, fiind sub limita de 30% prevăzută de Strategia Forestieră Națională 2018-2027.

581 287 arbori tăiați

În ultimele 12 luni, în Ilfov au fost tăiați peste jumătate de milion de arbori, mai exact 581 287, în peste 700 de lucrări silvice autorizate. Și aceștia reprezintă doar tăierile legale, conform aplicației Inspectorul Pădurilor.

Ce propune inițiativa legislativă?

Prin propunerea legislativă, în pădurile din Ilfov vor fi permise doar tăierile în scop de reconstrucţie ecologică sau cele pentru eliminarea arborilor care creează o stare de pericol, în anumite cazuri strict stipulate.

Tăierea arborilor cu nerespectarea noilor prevederi ale Codului Silvic va constitui infracțiune. Inițiativa propune sancțiuni stricte, de la 2 la 7 ani de închisoare.

Am ascultat ce ne-ați transmis!

Propunerea legislativă a fost depusă ca urmare a eforturilor societăţii civile de a stopa tăierile şi de a proteja aceste păduri, propus de platforma civică ”Împreună pentru Centura Verde” a cărei iniţiatori sunt Alex Găvan, alpinist de altitudine şi conservaţionist şi Florin Stoican, preşedinte al asociaţiilor Kogayon şi Parcul Natural Văcăreşti.

Platforma https://centuraverde.ro/ reuneşte peste 50 de fundaţii şi asociaţii, parteneri şi susţinători dar şi ambasadori ai societăţii civile, plus fostul şi actualul Ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tánczos, respectiv Mircea Fechet, care s-au alăturat cauzei.

Am înaintat în Parlament acest proiect ce reprezintă un pas important în demersul meu de a îmbunătăți calitatea vieții pentru locuitorii din această regiune, pe care mi l-am asumat când am intrat în politică și la care am construit alături de societatea civilă în ultimii doi ani. Proiectul reprezintă un reper în misiunea clară de a îmbunătăţi calitatea vieţii locuitorilor din regiunea Bucureşti-Ilfov, care este afectată major din cauza poluării. Acest proiect completează inițiativa privind calitatea aerului, despre care găsiți mai multe informații aici.

Stadiul propunerii legislative

Raport de adoptare
cu unanimitate

Propunerea legislativă a primit
raport de adoptare cu unanimitate de voturi
de la Comisia juridică, Comisia
pentru ape, păduri, pescuit şi fond cinegetic
şi Comisia pentru mediu din Senat.

Propunerea legislativă
a fost adoptată
de Senatul României

Aviz favorabil
cu unanimitate

Propunerea legislativă a primit
aviz favorabil cu unanimitate
de la Comisia juridică,
de disciplină şi imunităţi
din Camera Deputaților.

Dezbatere în
Camera Deputaților

Feedback de la firul ierbii

Oana Cambera, despre proiect

„Trebuie să tratăm integrat problemele de poluare cu care se confruntă regiunea Bucureşti Ilfov. Bucureştiul s-a extins urbanistic, iar judeţul Ilfov are cea mai mare creştere demografică din România, însă în tot acest timp zona metropolitană Bucureşti Ilfov a ajuns să aibă cea mai proastă calitate a aerului şi cel mai mare deficit de vegetaţie, iar spaţiul verde pe cap de locuitor este mult sub minimul european. Ne confruntăm cu o poluare fără precedent şi este cazul să depunem minimul efort pentru a proteja o resursă inestimabilă pe care o avem. Pădurile din jurul aglomerărilor urbane reprezintă adevăraţii plămâni pentru milioane de români ce locuiesc în zona metropolitană. Stă în puterea noastră, a tuturor, să ne asigurăm că aceste păduri rămân sursă de oxigen”, a declarat Oana Cambera, inițiatoarea proiectului!

Abonează-te la newsletter să fii la curent cu activitatea Oanei Cambera și parcursul proiectului!

Fii la curent!

Ultimele știri

Design fără titlu (66)
Editorial Digi24 - Pădurea din jurul Capitalei
București - Ilfov este în topul celor mai poluate zone metropolitane din Europa
3
Proiectul din Senat asupra căruia Puterea şi Opoziţia au căzut de acord
Proiectul din Senat asupra căruia Puterea şi Opoziţia au căzut de acord
Aviz favorabil de la Comisia Juridică
Protejarea pădurilor din jurul Bucureștiului avizată de comisia juridică din Camera Deputaților
Raport de adoptare pentru Centura Verde București!
Protejarea pădurilor din jurul Capitalei prin interzicerea tăierilor, adoptată în unanimitate de trei Comisii ale Senatului
Protejarea pădurilor din jurul Bucureștiului, votată în unanimitate la Senat
Locuitorii Bucureștiului ar putea avea o speranță de viață mai lungă cu patru ani.
Ce miracol să fim parte din Spectacolul Vieții!
Pădurile din jurul Capitalei nu vor mai putea fi tăiate că până acum. 26 de mii de hectare vor fi protejate prin lege, după votul dat în unanimitate în Senat