Începe școala

Toți părinții trăiesc, de mulți ani, un mix de emoții contradictorii la fiecare început de școală, pe de o parte drag și speranță, pe de altă parte grijă, deseori apăsătoare, față de condițiile din școli și calitatea sistemului de învățământ. Vă scriu azi în dublă calitate, de politician și părinte. Am privit-o cum a plecat, emoționată și încrezătoare. La fel ca ea, peste 3 milioane de copii încep azi grădinița și școala, cărând în spate un bagaj cu diferite emoții… Dar nu toți au parte de șanse egale și sprijin!

Nu mă duc la vreo festivitate! Nu am întâlnit niciodată un copil bucuros să vadă politicieni în prima lui zi de școală, nici părinți care să fie mai încrezători în viitorul educațional al copiilor sau cadre didactice mai motivate dacă un reprezentant al autorităților asistă la ceremonia de deschidere. Toți au nevoie de un interes constant și real, nu de prezența la festivități.

🗣️ Vă anunț pe această cale că în fiecare zi de joi sau vineri, mă veți găsi, la finalul programului școlar, la porțile unei școli din Ilfov, pentru a discuta cu părinții dar și profesorii interesați. Voi afișa programul săptămânal, pe pagina mea.

✍️ În calitate de deputat de Ilfov, județ situat la coada clasamentului rezultatelor la capacitate și bacalaureat dar și la dezvoltarea infrastructurii școlare raportat la dezvoltarea demografică, am adresat Ministerului Educației, la început de iulie, o întrebare parlamentară. Întrebarea avea drept obiect atragerea atenției cu privire la situația din Ilfov și obținerea de informații despre eventuale măsuri propuse prin programe speciale, parteneriate și alocări de fonduri pentru remedierea situației.
⛔ Nu am primit nici până acum răspuns, timp de 2 luni!
⛔ Tot fără răspuns este și petiția celor peste 45.000 de cetățeni care cer demiterea ministrului Sorin Cîmpeanu!
Am inițiat o moțiune împotriva acestui ministru care ignoră deopotrivă specialiști și părinți, subiect asupra căruia voi reveni azi cu mai multe detalii.

👥 Cu și fără acest ministru, preocupările și acțiunile mele din prima sesiune parlamentară vor continua și în perioada următoare. Printre acestea se numără și un program de suflet, respectiv vizite organizate pentru școlari la Parlamentul României, cu includerea unor noțiuni de educație civică și juridică adaptate vârstei școlare. Conceptul are drept obiectiv deschiderea relaționării între autorități și copii, stimularea spiritului cetățeniei active pentru viitori noștri adulți și înțelegerea instituțiilor de stat. Sper să se bucure de program cât mai mulți copii din regiunea București Ilfov, sens în care voi relua transmiterea de invitații această săptămână.

Haideți împreună să simțim altfel #școala și să o aducem #alături de noi! #primazideșcoală#educațiepentruRomânia

Demisia, Cîmpeanu!

Debutul școlii vine într-un context tulbure pentru educația din România. Zeci de mii de voci ale părinților și specialiștilor din educație critică erorile proiectului ministrului Sorin Cîmpeanu, un proiect scos din sertar fără o consultare publică normală. Peste 45.000 de cetățeni au cerut demiterea ministrului Sorin Cîmpeanu! 45.000 de voci care sunt considerate nesemnificative și ignorate în acest moment de ministrul educației.

Noi, deputații REPER, susținem inițierea unei moțiuni împotriva acestui ministru care ignoră specialiștii și părinții din România. Am redactat moțiunea, pe care o prezentăm pe pagina REPER, atât pentru voi dar și pentru colegii parlamentari ce doresc să se alăture demersului și care pot aduce sugestii și propuneri. Printr-o astfel de colaborare demersul inițierii moțiunii va fi reprezentativ pentru toți cei lezați de acțiunile Ministrului Educației. Împreună putem arăta că ne pasă de viitorul copiilor noștri.

Violența domestică, o problemă tradițională a societății românești

⛔️ Violența domestică este un fenomen atât de răspândit în societatea românească încât nu ne putem permite să acceptăm ca aceasta să facă obiectul unor glume, ascunse sub scuza satirei.

✍️ Solicit pe această cale Consiliului Național al Audiovizualului să se sesizeze cu privire la afirmațiile din cadrul emisiunii lui Radu Banciu de la Prima Sport, de joi 1 septembrie. În cadrul acestei emisiuni, Radu Banciu a avut mai multe comentarii prin care a sugerat că e bine bărbatul să fie dur și multor femei le-ar plăcea să fie plesnite!

Probabil unii dintre voi veți spune că acesta este stilul lui Banciu, emisiunile lui au fost mereu de satiră și trebuie să le luăm ca atare.

Nu, nu sunt deloc de acord! După aproape 2 ani în Parlamentul României, vă spun cu tărie că nicio lege nu va avea putere suficient de mare de a schimba mentalități. Am inițiat o astfel de lege, care a fost adoptată, prin care victimele violenței domestice pot beneficia de locuințe de necesitate și locuințe sociale. E o măsură de sprijin dar care nu oprește violența domestică!

🗣 Împotriva violenței domestice avem nevoie nu doar de legi, ci de poziționări constante, de condamnare a acestor fapte din partea tuturor influencerilor, jurnaliștilor, persoanelor publice.

📌 Cei ce consideră acceptabil să mai plesnească o femeie, categoric nu vor înțelege ca X sau Y jurnalist a făcut o satiră.

👥 Evoluția colectivă a unei țări stă și în schimbarea intrinsecă a unor convingeri. Când generații întregi au crescut cu ideea că bătaia e ruptă din Rai și femeia e supusă bărbatului, nu ne permitem nicio satiră!
#violențadomestică nu e subiect de glume #stopminimalizariibătăii

Sursă foto/știre: Libertatea

Astăzi începem o nouă sesiune parlamentară.

Suntem aici cu energie bună, pentru a aduce soluții prin proiectele noastre legislative, într-o perioadă în care societatea românească are nevoie mai mult ca niciodată de repere.

🚨 Trăim o perioadă dificilă, în care guvernanții sunt rupți de realitate și efectiv nu mai au soluții pentru problemele importante care îi preocupă pe români. Miniștrii consideră că lipsa toaletelor din școli nu are legătură cu calitatea educației și, în același timp, au rămas fără idei și soluții în fața creșterii facturilor la energie și gaze.

📜 Avem multe proiecte și planuri pentru această sesiune parlamentară și îmi doresc să le concretizăm împreună, prin consultări cu societatea civilă, cetățenii și cu specialiștii în domeniile care au nevoie de reforme reale. Cetățenii vor ca măsurile guvernanților să se vadă efectiv într-o calitate mai bună a vieții lor, astfel că în sesiunea parlamentară care începe astăzi vom sta cu ochii pe toate problemele și proiectele din domenii esențiale, precum energia și educația.

Revin zilele următoare cu informații despre proiectele la care am lucrat în această vară și care vor fi prioritățile noastre

Demisia, Sorin Cîmpeanu! Semnează și tu petiția pentru demiterea sa și retragerea proiectelor de legi ale educației.

Asistăm la o premieră națională: după ce sute intelectuali i-au cerut lui Sorin Cîmpeanu modificarea radicală a proiectelor legilor educației, acum alte câteva sute profesori și mii de părinți solicită ministrului Educației și retragerea proiectului, printr-o petiție publică.

I-am cerut, alături de colegii mei din partidul REPER, încă de la sfârșitul lunii iulie președintelui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare deschisă, să acționeze concret în cazul legilor educației anunțate de ministrul Sorin Cîmpeanu. Am lansat un apel deschis către societatea civilă, profesori şi experți în educație să se alăture acestui demers.

Cerem în mod constant și demisia sau demiterea ministrului Cîmpeanu și, totodată, am găzduit pe 23 și 24 august Maratonul Educației, o dezbatere publică în jurul a 14 teme de interes cuprinse în proiecte, pentru a identifica pericolele care se ascund în ele și pentru a formula soluții la probleme grave ale educației din România. Până acum, consultările s-au făcut în medii controlate, politizate, cu parteneri agreați de ministru, ba chiar au fost excluse opiniile critice la adresa proiectelor.

Proiectele de legi ale educației sunt lipsite de viziune și conțin grave erori de concepție. Adoptarea legilor va arunca România în haos și va întoarce țara în epoci pe care nu dorim să le mai trăim.

Demisia, Sorin Cîmpeanu! Susține și tu demersul comunității Declic. Link-ul aici.

Maratonul Educației – pentru o reală dezbatere despre educația din România!

A vuit deja toată țara pe subiectul legilor educației, cu gravele erori de viziune și concepte. Nu voi mai relua subiectul, vreau doar să îți spun că noi nu vrem să stăm într-un cerc mic în care să ne dăm doar noi cu părerea. Așa cum am promis la înființare, susținem participarea activă a oamenilor în consultări și decizii. De aceea, facem un maraton al dezbaterilor, împreună cu profesioniști la care poate participa orice persoană interesată.

🗣Vocile tuturor – profesori, cercetători, studenți, elevi, părinți, membri ai societății civile, experți, femei și bărbați din politică, simpli cetățeni – se vor face în egală măsură auzite și respectate.

✍️ Hai și tu! Te poți înscrie aici: https://bit.ly/3QFVapw

👉 Maratonul Educației se va desfășura pe durata a două zile: prima zi va consacrată învățământului preuniversitar, iar cea de a doua învățământului superior.

👉 Toți cei care se vor înscrie vor primi link de conectare pentru participare și vor avea la dispoziție 10 minute să formuleze un punct de vedere pe tema aleasă dintre temele propuse de organizatori, în cadrul unor sesiuni de lucru de 2 ore.

👉 Dezbaterile vor avea loc online, pe platforma Zoom, în zilele de 23 și 24 august 2022, începând cu ora 9.00 și vor dura până vor reuși să vorbească toți cei care s-au înscris la cuvânt. Toate sesiunile de dezbateri vor fi transmise live pe internet, iar urmăritorii vor putea, la rândul lor, să intervină cu comentarii la dezbateri.

Centura verde a zonei metropolitane

Vara resimțim și mai mult nevoia de aer respirabil și de spații verzi unde ne putem petrece timpul alături de familie. Pădurile periurbane din Ilfov rămân un proiect de suflet, prioritar, pe care voi face tot posibilul să îl depun în sesiunea următoare și care va veni ca o continuare a preocupării mele pentru aer curat și pentru sănătate.

Am utilizat vacanța parlamentară pentru a continua documentarea pe acest proiect, astfel încât să prezint o expunere de motive puternic fundamentată. De multe ori factorul politic este cel decisiv în negocierea și adoptarea unui proiect, însă, pentru mine, fundamentarea unui proiect rămâne un element esențial din cartea de vizită a responsabilității pe care o are orice parlamentar.Iată ce pași am parcurs pentru colectarea de date în fundamentarea acestui proiect:

👉🏻Întrebare formulată către Ministerul Mediului prin care am solicitat să ni se comunice care este suprafața fondului forestier din Ilfov în prezent, defalcat per localități, încadrarea fiecărei păduri și care era suprafața acestora acum 10 sau 20 de ani. Regăsiți link în primul comentariu.Ce s-a întâmplat? Ministerul Mediului a răspuns parțial, cu ce a dorit, respectiv doar suprafața actuală a fondului forestier. Nu pot accepta această tăcere, avem nevoie să vedem cum a evoluat fondul forestier din Ilfov, în condițiile în care demografic și urbanistic are cea mai mare extindere din România. Totodată, trebuie să analizăm câte păduri sunt de producție lemnoasă și câte au o formă de protecție care nu permite tăierile, ci utilizarea în scop social recreativ.

👉🏻Revenire cu o întrebare, tot de control parlamentar, către Ministerul Mediului, pentru a oferi informațiile lipsă. Nu am primit încă răspuns și nici nu o veți găsi pe pagina mea pe site-ul Camerei Deputaților, pentru că așa se „mișcă” sau mai bine zis stagnează lucrurile când e vacanță.

👉🏻Cereri de informare către Primăriile unor localități din Ilfov cu privire la suprafețele disponibile și procesul de plantare arbori.Alături de deputata Diana Buzoianu am susținut Manifestul pentru păduri și vom continua demersuri legislative și campanii publice pentru susținerea pădurilor din zona București-Ilfov.

10 august 2018 – 10 august 2022 – 4 ani de alergat în cerc

10 august 2018. O zi care va rămâne în istorie drept ziua rușinoasă în care România, un stat democratic guvernat de un PSD abuziv condus de crema politicienilor cu probleme penale, s-a întors împotriva cetățenilor săi. Românii din țară și din diaspora se adunaseră să tragă un semnal de alarmă cu privire la abuzuri, corupție, încercarea slăbirii statului de drept și au fost întâmpinați de gaze, jandarmi, amenințări.

10 august 2022. Au trecut 4 ani și, deși acel moment părea apogeul abuzurilor și diletantismului în politică, senzația mea este că nu ne putem opri din a ne învârti în jurul cozii. Un PNL care era în Piața Victoriei alături de cetățeni conduce acum țara la braț cu PSD, un președinte care blama abuzurile PSD și îl numea partid toxic a girat înfrățirea PNL cu PSD și îndepărtarea USRPLUS de la guvernare. Rezultatul? Educația este mutilată chiar zilele acestea prin legile educației și i se micșorează bugetul la rectificare, alături de un al domeniu esențial, sănătatea. În legile justiției am văzut deja amenințarea pumnului în gura prin mutilarea legii avertizorilor de integritate. Țara este grav afectată de criza prețurilor la energie și gaze și se anunță o iarnă grea pentru români, iar singura idee briliantă a coaliției groazei a fost plafonarea prețurilor. Diferența va fi acoperită din bugetul de stat, acel buget care ar trebui să ajute România să facă investiții și să iasă din logica unui stat aflat la coada clasamentului țărilor dezvoltate din UE. Mai mult, avem oportunitatea de a ne redresa și dezvolta prin fondurile existente și PNRR, însă este foarte probabil să fie iar o șansă uriașă ratată, guvernul fiind preocupat să crească un aparat bugetar deja mult supradimensionat și plin de sinecuri care nu fac decât să ne sărăcească și să ne țină în întuneric.

Concluzia? Nu mai putem să ne mai așteptăm să băgăm în mixerul de stat tărâțe și să scoatem apoi din cuptor o pâine crescută frumos și rumenită. Dezvoltarea vine odată cu schimbarea de mentalități, implicare civică și schimbarea atitudinii „las-o mă că merge așa”. Nu a mers, nu merge și nu va merge niciodată, cel puțin nu în direcția la care mulți visăm de aici, de acasă, direcție pe care alții nu au mai avut răbdare să o aștepte sau să o creeze și au găsit-o pe alte meleaguri.

Împreună putem păși în afara cercului. Se poate!

REPER are o identitate oficială

🟣🔵Astăzi, REPER are o identitate oficială. Acesta este doar primul pas, făcut de cei 5 fondatori – Ramona StrugariuDragoș PîslaruDacian CioloşDragoș Tudorache și Alin Mituța. Restul îi parcurgem cu voi, toți cei care credeți că pluralismul politic este binevenit, care simțiți că anumite teme sunt neadresate sau adresate incorect de actualul spectru politic, de voi toți care credeți într-o Românie europeană, reformată, deschisă.

📄Înregistrarea partidului într-o perioadă scurtă ne dă șansa mai repede să construim organizația pe care o dorim, una deschisă, participativă, incluzivă. Am demarat deja procedura de consultare și dezbatere pentru Statut, sens în care un mail de înscriere pentru acest proces a plecat deja către simpatizanții înscriși pe site, formular în care vor fi colectate și opiniile și în care este inserat ghidul consultărilor. Puteți să îmi scrieți în comentarii pe acest subiect și voi reveni zilele următoare cu mai multe detalii.

În perioada următoare construim REPER. Vă invit alături de noi pe cei care credeți în puterea colaborării participative și a unor opinii exprimate constructiv; pe cei care credeți în puterea și valoarea tinerilor, susținute prin măsuri și politici concrete inclusiv intern; pe cei care credeți în echilibrul dintre susținerea antreprenorilor, a investițiilor și a mediului privat și măsurile pentru combaterea sărăciei; pe cei care credeți că protejarea mediului nu e un moft, ci un element esențial al dezvoltări durabile și amenajării teritoriale; pe cei care considerați că drepturile tuturor minorităților etice, religioase, sexuale trebuie să fie respectate în mod egal; pe cei care respectați femeile și le vor susține spre a fi promovate.

Suntem mulți cei care gândim în direcția valorilor de mai sus. Cred de asemenea că este una din puținele șanse rămase pentru a arăta că se poate și în România. La fel cum cred cu toată tăria că nimic nu îți pica din cer și totul depinde de noi. Inclusiv de tine care citești acum mesajul. Suntem la un click distanță https://www.partidulreper.ro/fiiunreper.

#partidulreper#construim#împreună

Scrisoare deschisă REPER

Acum mult timp am primit promisiunea unei Românii educate. Am așteptat o strategie, o viziune pe termen mediu și lung asupra educației, care să țină cont de societatea civilă, de opiniile specialiștilor și a tuturor actorilor interesați. Au trecut mai bine de 7 ani de la acea promisiune și încă ne luptăm cu plagiatori, încă nu știm care este direcția și pare că se bâjbâie în întuneric.

Avem acum în consultare (și nu dezbatere) publică o Lege a educației cu erori, propuneri învechite și așa zise direcții care nu vizează nicio reformă reală, profundă, care să ne pregătească mai bine copiii pentru viitor. Este inadmisibil ca legile puse în dezbatere să arate astfel după 7 ani de caznă.

Partidul REPER îi cere președintelui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare deschisă, să acționeze concret în cazul legilor educației anunțate de ministrul Sorin Cîmpeanu şi lansează un apel deschis către societatea civilă, profesori şi experți în educație să se alăture acestui demers.

Cerem președintelui Klaus Iohannis să cheme specialiștii cu care a pornit la drum în proiectul România Educată, şi alții care s-au alăturat pe parcurs, din nou la masa dialogului.

Partidul Reper va organiza consultări, va analiza propunerile cu specialiști în educație și apoi va depune amendamente în Parlament la pachetul de legi ale educației. Lucrurile nu pot rămâne astfel…

Mai multe detalii aici: https://www.facebook.com/partidulREPER/posts/135502039170888