Ne furăm iar singuri căciula cu acest E-TVA, care nu duce, așa cum este situația acum, nici la digitalizare, nici nu ușurează viața vreunui antreprenor sau contabil, nici nu conduce la o mai bună colectare de TVA. Practic statul scoate un concept care în teorie este bun, dar nu are răbdare/interes/dorință de a-l configura astfel încât să fie funcțional. Cine câștigă? Nimeni. Nici măcar statul!
Nici nu mai este nevoie să intrăm în dezbatere pe fondul problemei și motivele pentru care astfel cum a fost configurată declarația nu poate genera înregistrări corecte și eficiente, pentru că în primul rând discutăm de principii: consultare și predictibilitate. Statul român trebuie să înceteze în a se mai comporta ca un vătaf pe moșia proprie și să înțeleagă că e în slujba cetățenilor. Datoria cade întâi în sarcina statului, iar în speța de față datoria constă în a pregăti din timp modificările ce țin de declarații fiscale, ascultând organizațiile profesionale, punând la punct propriile sisteme de colectare de date și înregistrare.
Am semnat petiția E-TVA – Fără haos în legislația fiscală și am transmis o adresă către Ministrul Finanțelor prin care îmi manifest susținerea pentru observațiile ridicate de Corpul Experților Contabili dar și a mai multor organizații antreprenoriale, cu solicitarea de a abroga prevederile și realizarea procesului de legiferare cu efectuarea consultărilor publice, respectând prevederile legale și ținând cont de realitățile din practică, stadiul operațional al platformelor și opiniile specialiștilor. Propunerea de modificare cu care a venit Ministerul ieri, după ce organizațiile profesionale ale contabililor au transmis nenumărate solicitări și observații, nu reflectă nici măcar acum înțelegerea reală a problemelor din practică care au fost ridicate în mod întemeiat de către experți.
Cine a avut vreodată o mică afacere înțelege cum e să simți pe propria piele efectul schimbării taxelor și procedurilor peste noapte, incapacitatea ANaF de a oferi platforme funcționale, soluții și clarificări, consumul de timp, nervi și haosul pe care îl generează pentru administratori și contabili.
De aceea, scopul postării nu este de atac politic, care nu rezolvă situațiile pe termen lung și nu generează noi tipare de comportament în instituții ale statului, ci de apel pentru unitate în jurul unei cauze, a unor principii precum: respectul pentru cetățean, predictibilitatea fiscală, respect pentru consultare publică. Cred că această solidaritate pe cauze și principii, această unitate a oamenilor muncitori și cinstiți este esențială în anii ce vor urma pentru a readuce România pe un drum real de reformă.