Astăzi este ziua națională a egalității de șanse între femei și bărbați, un capitol la care România are multiple sincope.
Într-un mod absurd avem o lege care instituie o zi națională, dar puține spre deloc programe și finanțare care să adreseze inegalitatea de gen. De altfel, nu putem pronunța încă cuvântul „gen” în Parlamentul României, unde nu am putut adopta o Declarație pentru egalitatea de gen până nu am schimbat titlul în Declarație pentru egalitate de șanse, pentru că suntem plini de extremiști, șoșoci și foarte mulți conservatorii înguști în gândire care asociază expresia egalitate de gen cu vreo schimbare de orientare sexuală.
Ne place sau nu, cam acesta este nivelul în instituțiile din România.
În tot acest timp, când unii politicieni se preocupă să nu utilizeze cuvântul „gen” și să manifeste doar aparențe pentru șansele egale, indicele egalității de gen 2023, prezentat de Institutul European pentru Egalitatea de Gen (EIGE), ne arată că ne se aflăm pe ultimul loc în UE, cu un scor de 56,1 de puncte din totalul de 100. Scorul nostru este cu mult sub media Uniunii Europene, de care ne despart 14,1 puncte. Din cauza lipsei de măsuri față de alte state membre, clasamentul general al României a ajuns de pe penultimul pe ultimul loc în UE.
Inegalitățile de gen sunt puternic pronunțate în domeniul sănătății, unde România s-a clasat pe ultimul loc între toate statele membre din 2010 și până în prezent. Un alt domeniu în care România eșuează este cel al puterii, unde suntem iar pe ultimul loc în ceea ce privește capitolul de luare a deciziilor politice.
Am făcut demersuri constante din Parlamentul României, începând de la dezbateri, declarații, cereri, amendamente și proiecte de lege pe diferite teme ce privesc drepturile femeilor și reducerea inegalităților de gen.
Te aștept mâine la ziua Europei pentru a discuta despre acestea dar mai ales despre necesitatea unui cadru legislativ întărit și programele europene dedicate pe acest pilon.
Egalitatea de gen este un reper esențial pentru noi, o valoare europeană pentru o societate echitabilă.
Reperul nostru pentru egalitate de gen se transpune începând de la organizarea noastră internă, în modul în care arată listele de candidați, în politicile publice pentru femei reflectate în Manifestul România la Feminin, în proiectele pe care le-am inițiat din Parlamentul României și în măsurile pe care le-am susținut și le vom susține de la nivel european, pentru România.