Zi de duminică, în care peste 50% din populația țării – femeile – este prezentă în diferite activități, în parcuri, la film, în activități sportive și totul pare normal. Mâine însă, în organul legislativ care decide asupra măsurilor ce ne impactează viața în România, doar 17% sunt femei.
Încă de la începutul mandatului m-am implicat în diferite subiecte pe tema drepturilor femeilor și măsuri legislative pentru susținerea egalității de șanse în România.
Cred că mai presus de toate aceste măsuri avem nevoie să ne unim toate vocile pentru eliminarea mentalităților retrograde care încă mai persistă în societatea noastră, de „bărbat stâlp al familiei – femeie gospodină, mamă acasă” sau „bărbații sunt mai puternici, femeile mai sensibile”. Iar în acest scop susțin și particip la o serie de evenimente, încercând constant să încurajez alte femei să intre în politică, pentru a fi la masa deciziilor, la nivel local sau național.
Astfel, săptămâna aceasta, am participat la cea de-a 6-a ediție a Atelierului de leadership al femeilor parlamentare francofone, organizată de Camera Deputaților, prin implicarea doamnei ministra Simona Bucura-Oprescu și Adunarea Națională a Québec-ului, reprezentată de Prim-vicepreședinta Adunării Naționale a Québec-ului, Chantal Soucy. Este un demers bun pentru țara noastră găzduirea acestui eveniment și întărirea parteneriatului cu femeile parlamentare din țări francofone, fapt pentru care mulțumesc organizatorilor, trainerilor și parlamentarelor cu care am avut plăcerea să lucrez.
Am abordat teme precum leadership-ul, inteligența emoționaă, discursul public și situația femeilor din România și alte țări francofone.
Îmi doresc să preluăm modele de bune practici, fiind o bucurie să pot lucra cu femei parlamentare din alte țări, cu atât mai mult în contextul în care în 2023 România aniversează 30 de ani de parteneriat francofon instituțional.
Haideți să ne luăm puțin timp din duminica noastră pentru a ne gândi cum creștem rolul și spațiul femeilor în România în deciziile care ne guvernează.