De ce?
Pentru că este momentul ca Ministerul Sănătății să înțeleagă că sănătatea sexuală și reproductivă este o componentă esențială a sistemului de sănătate care privește mai mult de jumătate din populația țării.
În această categorie se află și dreptul de acces la proceduri de întrerupere a sarcinii în condiții de siguranță. Iar pentru asigurarea acestui drept, servicii de decontare pentru anumite categorii dar și accesul la informații despre sănătatea sexuală și reproductivă și metode contraceptive, am depus alături de colegii mei Simina Tulbure și Andrei Lupu anul acesta o inițiativă legislativă.
În momentul de față, propunerea legislativă se află la Camera Deputaților, unde așteaptă raportul Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, al Comisiei pentru sănătate şi familie și al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi.
Nicio femeie nu ar trebui să se teamă sau să fie privată de acest drept esențial, de a lua decizii pentru propriul său corp într-un mediu sigur și suportiv. Educația sexuală, accesul la servicii și deschiderea către o comunicare transparentă sunt vitale. De aceea, susțin revendicările aduse de „Feminism România”, inclusiv cerința de transparență și profesionalism în numirea personalului din spitale și implementarea unui program de Acțiune Prioritară centrat pe sănătatea reproductivă.
Mai multe detalii despre protestul de astăzi și inițiativa legislativă găsiți în primele 2 comentarii.