O să încep cu una dintre modificările fiscale din pachetul cu creșteri de taxe propus de Ciolacu și Boloș: Impozit de 1% pe cifra de afaceri la companiile cu venituri de peste 50 de milioane de euro pe an.
Aparent această măsură îi influențează doar pe marii investitori din România, insă această decizie îi afectează pe românii care produc ceva în țara noastră, pe cei care au marje mici de profit.
Vorbim despre firme care aduc valoare în România, cu mulți angajați și cu produse adresate întregii populații. Vorbim despre producători de lapte, pâine, ulei și de alte produse alimentare.
Asta va însemna mai puține investiții și, desigur, prețuri mai mari la raft pe termen scurt și mediu.
Aceste taxe noi vor lovi în marile companii, spre exemplu pe cele din retail. Vom vedea scumpiri la bunuri de folosință îndelungată, și bineînțeles mai puține investiții, care înseamnă sărăcie și oportunități ratate.
Impozit de 3% din cifra de afaceri pe microîntreprinderile cu cifra de afaceri peste 60.000 de euro. Aici lucrurile sunt evidente: vrei sa cresti afacere în România, atunci trebuie să plătești mai mult prin taxe, ești penalizat când te dezvolți, când faci angajări și creezi locuri de muncă.
Modificarea regimului aplicabil în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din activități independente: persoanele fizice autorizate (PFA) vor fi lovite dur de Ciolacu și Ciucă prin modificarea taxării, vor plăti mai mult la stat nu doar din cauza măririi contribuțiilor dar și din cauza creșterii salariului minim, la care se raportează plata acestor dări la stat.
Și multe alte taxe speciale, impozite noi și TVA mărit care vor scumpi produsele și vor reduce veniturile disponibile pentru sute de mii de români.
Toate acestea sunt cu aplicare imediată, pentru că cetățeanul cinstit trebuie să plătească birul, în timp ce termenul pentru reducerea cheltuielilor din administrația publică este 01 iulie 2024, timp în care se vor pune la adăpost pentru a nu restructura nimic cu adevărat.