Educație și prevenție înainte de pedeapsă.

Am depus astăzi, alături de colegii mei parlamentari din Partidul REPER Daniel Toda, Simina Tulbure, Cristina Rizea și Andrei Lupu, cu sprijinul criminologului Vlad Zaha, o inițiativă legislativă care dezincriminează penal posesia de canabis pentru consum propriu, în limita a 3 grame.

De ce?

Statul trebuie să-și concentreze eforturile și resursele în mod deosebit pentru centre de reabilitare și combaterea rețelelor de trafic, și mai puțin pentru instrumentarea de dosare penale pentru tinerii care dețin o țigară de canabis.

Pedepsele penale pentru persoanele care posedă canabis pentru consum personal nu previn și nu descurajează consumul de droguri. În schimb, astfel de pedepse determină apariția și consumul de etnobotanice, îngreunează accesul la informații și tratament, pătează cazierul celor identificați și îngreunează activitatea parchetelor.

Ne dorim să sprijinim tinerii prin programe de prevenire și asistență medicală și nu să-i transformăm în infractori.

Tot mai multe țări europene optează pentru dezincriminare, descarcerare și oferirea de asistență medicală/psihologică consumatorilor de substanțe, iar rezultatele renunțării la pedepsele penale sunt clasificate drept succese. Exemple notabile sunt reprezentate de Portugalia, Cehia, Spania, Austria, Luxemburg, Malta, Italia etc. Mai mult decât atât, nu a fost găsită nicio corelație între creșterea pedepselor și nivelul de consum de canabis – efectele descurajatoare ale menținerii pedepselor penale sunt insesizabile.

Ce propunem noi?

1. Înlăturarea sancțiunilor penale (închisoare, amendă penală) și înlocuirea acestora cu sancțiune contravențională în cuantum cuprins între 1000 și 3000 de lei, pentru posesia de cantități mici de canabis în vederea consumului personal.

2. Folosirea sumelor provenite din aplicarea amenzilor pentru finanțarea programelor naţionale de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri.

3. Reglementarea legală a posesiei de canabis medicinal justificată de prescripție medicală. Canabisul medicinal a fost blocat în mod injust din a putea fi produs, vândut ori prescris, în principal din cauza modelului ultra-prohibiționist adoptat de România împotriva acestei plante. Renunțarea la pedepsele penale (iar ulterior pentru canabisul medicinal, și la cele contravenționale) este o necesitate pentru viitorii pacienți care pot beneficia de proprietățile medicinale ale plantei.

Trimite prietenilor

Citește și alte articole