Dezastrul de pe piața asigurărilor este un efect al politizării unei instituții de reglementare, care ar trebui să reprezinte interesele cetățenilor și nu a unor sfere de interese.
Eșecul conducerii ASF afectează din nou cetățenii, iar milioanele de români asigurați Euroins se adaugă celor care au suferit după falimentul City Insurance. Toate aceste sume pentru despăgubiri vor fi plătite din banii cetățenilor.
Cine este responsabil? Categoric, ASF, care are atribuții esențiale de monitorizare și supraveghere a piețelor financiare. Nu poți să descoperi peste noapte o gaură de 400 milioane de euro decât dacă nu ai efectuat activitățile obligatorii de monitorizare sau le-ai făcut, dar ai închis ochii în fața problemelor găsite.
Să nu uităm, președintele ASF l-a numit șef la Supraveghere și Control fix pe cel care era tot la supravegherea piețelor financiare când au dat faliment alte trei firme de asigurări: Astra (2016), Carpatica (2017) și City (2021).
La doi ani de la falimentul City Insurance, vedem cum şefii ASF plătiți cu 12.000 euro lunar sunt cei care au „supravegheat“ din nou un faliment de răsunet.
Coaliția de guvernare trebuie să-și asume acest eșec în urma căruia 2,5 milioane de români sunt afectați. Demiterea și numirea altor persoane la conducerea ASF reprezintă o măsură absolut necesară, însă care nu va garanta pe termen lung funcționarea autorității.
Soluția pe care noi o vom propune, alături de colegii parlamentari și europarlamentari Partidul REPER, este întărirea legislației pentru a scoate ASF de sub influența politicului și pentru a garanta criterii de competență la numirea în funcție a celor ce o conduc.