Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

Simplificăm declararea domiciliului, a reședinței temporare și nu mai tolerăm folosirea abuzivă a acestora în scop electoral

Simplificăm declararea domiciliului, a reședinței temporare și nu mai tolerăm folosirea abuzivă a acestora în scop electoral.

Am depus astăzi, împreună cu colega mea din Partidul REPER, deputata Simina Tulbure, un proiect de lege pentru modificarea Ordonanței de Urgență nr. 97/2005 pentru a face mai ușoară viața cetățenilor în relația lor cu statul.

Ce propunem prin acest proiect?

????Simplificarea procedurii de declarare a reședinței și domiciliului

Fiecare cetățean va putea să își declare adresa de reședință sau domiciliu online, cu un număr redus de documente și o procedură simplificată pentru prelungire, iar Direcția de Evidență a Populației va putea interoga baza de date a Agenției Naționale de Publicitate și Cadastru Imobiliar, pentru dovada proprietății. Procedura de declarare a reședinței este acum anevoioasă, birocratică și consumatoare de timp, descurajând pe oricine vrea să își declarare adresa unde locuiește efectiv. Amploarea fenomenului este evidentă în București, Ilfov și alte orașe mari, centre universitare unde asistăm la o migrație a populației pe care autoritățile locale și județene trebuie să o aibă în evidențe reale și în funcție de care să gestioneze corespunzător dimensionarea serviciilor publice, a strategiilor de dezvoltare și amenajare a teritoriului.

???? Măsuri pentru declararea adresei și întocmirea actelor de identitate ale persoanelor vulnerabile

Fără acte de identitate persoanele vulnerabile nu pot accesa servicii de asistență socială, nu se pot angaja și – practic – nu există. Statul nu poate continua să ignore persoanele care trăiesc la marginea societății, fiind dator să le ofere suportul minimal necesar pentru integrare. Primul pas este să le facă în mod obligatoriu acte de identitate! De aceea vom obliga primăriile ca în termen de 6 luni de la o solicitare primită de la Direcția de Evidență a Populației să furnizeze o adresă pentru persoanele vulnerabile care locuiesc pe raza localității, astfel încât acestora să le poată fi emise cărți de identitate.

???? Măsuri de evidență a populației pentru combaterea fraudei electorale

Descurajăm frauda electorală prin metoda „viză de flotant” limitând numărul de persoane pentru care se poate solicita reședința temporară la aceeași adresă la 10. Întrucât în prezent legea nu prevede o limită a numărului de persoane pentru care se poate solicita viză de flotant la aceeași adresă, în preajma alegerilor apare un fenomen prin care zeci, sute, mii de persoane sunt înregistrate cu reședință temporară de flotant la aceleași adrese, pentru a influența scorul electoral. Această metodă, de care ați auzit probabil cu toții, este confirmată de datele statistice pe care le-am adunat referitoare la fiecare județ și la fiecare localitate din județul Ilfov și pe care le voi prezenta într-o postare viitoare. Este timpul să închidem astfel de „portițe” legislative care permit asemenea abuzuri într-un stat democratic.

???? Carte electronică de identitate pentru cetățenii români care nu mai au domiciliul în țară, măsură despre care vă invit să citiți mai multe pe pagina colegei mele deputată de diaspora, Simina Tulbure.

Proiectul nostru, fundamentat cu date și consultat cu cetățenii, a fost prezentat în mai multe rânduri reprezentanților Direcției de Evidență a Populației, cu care ne-am consultat, luând în considerare opiniile transmise, pentru a elabora o formă de propunere legislativă utilă cetățenilor și care să poată fi pusă în implementare ulterior de instituțiile abilitate. În tot acest proces, ne-a fost alături consiliera noastră Melany Paşca, căreia îi mulțumesc pentru dedicare.

Facem pași pentru un stat debirocratizat și digitalizat, repere din pilonul Statul în 5D cuprins în Manifestul Partidul REPER.

#actedeidentitate#Stat5D#reper

Trimite prietenilor

Citește și alte articole