Săptămâna aceasta Scena9 a publicat un articol radiografie a ultimilor 20 de ani de activism pentru drepturile femeilor.
Vă redau aici două fragmente care m-au frapat:
“În 2013, statisticile arătau că aproape 30% dintre români erau de acord cu afirmația că femeile mai sunt bătute și din vina lor, iar aproape 43% declarau că violența în familie nu este o problemă de interes public”.
“În 2011 România era singura țară europeană care nu avea în legislație ordinul de protecție”
Au trecut 10 ani și prin efortul ONG-urilor, societății civile și jurnaliștilor de profil au fost făcuți pași importanți.
Și totuși:
scorul României privind Egalitatea de Gen este 54,5 puncte din totalul de 100, ceea ce ne poziționează pe penultimul loc din Europa. (vezi raportului Gender Equality Index pe anul 2021)
în Parlamentul României încă există subiecte tabu care nu sunt adresate direct precum drepturile reproductive, hărțuirea, educația sexuală. Încă sunt prezente multe stereotipuri, prejudecăți și doar 17% din parlamentari sunt femei.
Ar arăta altfel politicile publice, măsurile din executiv și legislativ pe anumite teme dacă am avea mai multe femei în politică?
Tu ce părere ai despre reprezentarea femeilor în politică? Colegele mele din Partidul REPER au făcut un formular despre implicarea în politică și am vrea să îți aflăm părerea, durează doar câteva minute să îl completezi.
