Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

Guvernul nu și-a asumat o reformă reală în ceea ce privește subiectul pensiilor speciale

Guvernul nu și-a asumat o reformă reală în ceea ce privește subiectul pensiilor speciale. O ratare a unui jalon PNRR și astfel producerea unui risc major pentru România de a nu primii banii de la Comisia Europeană.

În câteva zile, Parlamentul va începe dezbaterea asupra proiectului Guvernului pentru reglementarea pensiilor speciale, deși Banca Mondială a transmis deja în mod formal că acest proiect este insuficient.

În acest context, Grupul REPER din Parlamentul României inițiază demersuri legale din opoziție și propune reforma pe mai multe paliere:

???? Principiu general

Eliminarea pensiilor speciale și trecerea lor în sistemul clasic, bazat pe contributivitate pentru profesiile care au primit astfel de pensii fără niciun motiv de-a lungul timpului

???? Măsuri pentru pensiile judecătorilor și procurorilor, printre care enumerăm: majorarea vechimii necesare pentru pensionare cu stagiu complet, de la 25 la 35 de ani; calcularea pensiei în funcție de indemnizația brută din ultimii 5 ani, excluzând sporurile temporare, nu în funcție de venitul din ultima lună sau ultimul an; penalizarea prin scăderea pensiilor a celor care nu au stagiul complet de 35 de ani, nu doar în magistratură, ci și în alte profesii,m

???? Eliminarea pensiilor speciale de care beneficiază aleșii – parlamentarii, primarii și președinții de Consilii Județene.

Solicităm de asemenea Guvernului să vină cu un plan pentru cei aproximativ 150.000 de pensionari din M.A.I., Servicii și M. Ap. N. cu pensii care nu sunt bazate pe contributivitate.

„Parlamentarii puterii au în față o alegere simplă: să voteze pentru adoptarea proiectelor menționate anterior, ce vizează veniturile a câteva mii de pensionari speciali, sau să își asume pierderea a miliarde de euro pentru întreaga populație. Partidul REPER va continua să susțină lupta împotriva inechităților prin proiecte privind interzicerea cumulului pensiilor și salariilor sau indemnizațiilor la stat, precum și a cumulului indemnizațiilor din funcții publice și participarea în diferite Consilii de Administrație ale companiilor de stat”, a declarat colegul meu Andrei Lupu, deputat și co-lider al grupului parlamentar Partidul REPER.

Trimite prietenilor

Citește și alte articole