Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

Intervenție în plen – calitatea aerului și gestionarea deșeurilor

Erorile guvernului în domeniul mediului ne costă sănătatea și ne afectează financiar.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a fost chemat ieri în Camera Deputaţilor pentru explicații pe tema lemnelor de foc pentru populaţie. Decizia de plafonare a preţului lemnului, care a dus la dispariția lemnelor de pe piață și vânzarea lor la negru, este doar una dintre măsurile nefericite luate de acest minister..

Am ridicat în plen și alte teme pe care înregistrăm eșecuri, calitatea aerului și gestionarea deșeurilor, dar și cazul unei Ordonanțe de Urgență a Ministerului Mediului, pusă în consultare publică, care scapă de răspundere penală pe cei care au construit pe sau în preajma apei fără aviz sau autorizație de mediu dar și pe funcționarii statului care trebuiau să ia măsuri.

În condițiile în care ne confruntăm cu probleme grave pentru care Ministerul fie nu are măsuri, fie creează blocaje prin măsuri deficitare, iată care este ultima preocupare a Ministerului. L-am întrebat pe Ministru care sunt beneficiile pe care această Ordonanță le aduce? Nici un răspuns.

Nu am primit răspuns nici cu privire la “măsurile” dispuse de Garda de Mediu pentru diminuarea mafiei arderilor ilegale de deșeuri, care sunt de la 40 de ori până la 400 de ori mai toxice decât arderea lemnului.

Ministrul Mediului a preferat să înființeze Comitete care să discute, în loc să susțină un proiect de lege care ar aduce măsuri eficiente în monitorizarea și îmbunătățirea calității aerului. L-am întrebat ce a făcut concret acest Comitet pentru calitatea aerului în 2022, pentru că în timp ce Ministerul se întâlnește în comitete, oamenii se îmbolnăvesc.

Doar la aceasta întrebare am primit un răspuns, unul absolut uimitor, prin care un ministru al mediului încearcă să se spele pe mâini pasând răspunderea către autoritățile locale. Dacă mai aveam timp alocat aș fi întrebat atunci de ce a mai înființat Comitetul? De ce nu susține proiectul de lege pe care l-am inițiat alături de Dragoş Popescu și vine și în sprijinul autorităților de mediu cu atribuții în domeniu dar și în sprijinul autorităților locale?

Parlamentarii din Partidul REPER vor continua să propună proiecte și măsuri pentru ca și România să ajungă la standardele europene privind calitatea vieții.

Trimite prietenilor

Citește și alte articole