Țara noastră înregistrează multiple “recorduri” negative în ceea ce privește accesul la locuire al categoriilor vulnerabile, al tinerilor dar și în ceea ce privește în general conceptul de calitate a locuirii și modul de dezvoltare urbanistică. Deși avem un procent ridicat de proprietari privați, spațiul este cel puțin deficitar, lipsesc în procent ridicat utilități publice elementare sau spațiul construit este de slabă calitate. Locuințele publice nu sunt raportate la nevoile reale, nu au criterii eficiente sau transparente de alocare.
Acestea sunt câteva din concluziile surprinse în cadrul dezbaterii organizate în Parlamentul României, unde a fost lansat studiul denumit “Locuirea în România: îmbunătățirea calității, sustenabilității și accesibilității”, elaborat de Consiliului Economic și Social (CES), cărora le mulțumesc pentru demers. Studiul cuprinde în premiera o analiză amănunțită, colectând și corelând datelor privind calitatea locuirii în România, locuirea pentru grupuri vulnerabile, a sustenabilității și eficienței energetice a clădirilor rezidențiale, și a politicilor publice dedicate urbanismului și planificării urbanistice.
Am apreciat în mod deosebit un element important în studiu, foarte util pentru factorii de decizie: fiecare capitol are la final câte o secțiune de recomandări cu acțiuni concrete pe care le pot face Parlamentul, Guvernul, MDLPA și/sau UAT-urile.
În cadrul dezbaterii am avut o intervenție în care am punctat doar câteva din probleme dar și măsuri pe care le-am susținut deja prin proiecte de lege sau pe care urmează să le propun.
Ca urmare a Legii 253/2022, pe care am co-inițiat-o, promulgată anul acesta în iulie, primăriile au spre exemplu obligativitatea publicării pe site-ul unității administrativ-teritoriale a numărului total de locuințe publice și a gradului de ocupare a acestora.
Pentru viitor, am venit cu propunerea creării unui registru al locuirii, care să cuprindă centralizat datele privind locuințele publice și investițiile statului în măsuri de locuire.
Creșterea calității vieții, din care face parte și locuirea drept element esențial, este o temă importantă pentru Partidul REPER, fiind cuprinsă în manifestul partidului, unde printre altele propunem implementarea modelului “Locuire înainte de toate” (Housing First și Housing for Youth) ca strategie națională de acces la locuințe pentru persoanele aflate în situații de vulnerabilitate și ca măsură de facilitare a integrării tinerilor în comunitate.
Pentru creșterea stocului de spații locative folosite în acest scop, trebuie reformată inclusiv strategia de construire și achiziționare a locuințelor publice: achiziționarea de unități din fondul locativ vacant (unul dintre cele mai ridicate din UE) și oferirea de caracter tranzitoriu locuințelor destinate tinerilor.
Am avut de asemenea o discuție bună cu reprezentanții Consiliului Tineretului din România, care contribuite activ în elaborarea de studii și cu care îmi doresc să colaborăm în viitor, cu scopul implementării unor politici care să vină în ajutorul tinerilor din țara noastră.