Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

Marșul „Împreună pentru siguranța femeilor”

????‍♀️????‍♂️????‍♀️Mâine are loc Marșul „Împreună pentru siguranța femeilor”, organizat de Rețeaua „Violența împotriva Femeilor”, la care, dacă aș fi fost în țară, aș fi participat cu siguranță. Vă rog, dacă puteți, să vă rupeți câteva ore și să mergeți!

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

De ce? Pentru că violența împotriva femeilor este un fenomen tratat cu prea multă lejeritate, pentru că, din păcate încă trăim într-o țara unde o palmă poate fi trecută cu vedere pentru că “i-a scăpat, dar te iubește” sau pentru că “o palma nu e abuz”. O țară unde victima încă poate fi privită drept provocatoarea vinovată.

Iar amploarea fenomenului este mult mai mare decât cea prezentată în statistici, multe cazuri de violență rămânând neraportate.

Cu siguranță, mulți dintre voi știți o femeie care a fost cel puțin odată lovită de partener. Atunci când am discutat în privat cu parlamentari pentru susținerea legii ce acordă locuințe sociale victimelor violenței domestice, aproape toți mi-au zis „știu și eu un caz”.

Totuși această situație, care afectează profund social România, nu a fost niciodată o prioritate pentru autorități, care nu acordă finanțări corespunzătoare serviciilor sociale sau tratează cu lejeritate raportările, minimizând gravitatea faptelor sau mai grav, descurajează victimele.

De aceea este foarte important să fiți duminică la acest marș pentru a arăta că nu vă doriți o țară în care abuzurile pot ajunge aproape normalitate, iar victimele nu sunt ajutate să își refacă viața.

Anul acesta a fost promulgată legea pe care am inițiat-o împreună cu deputata Oana Țoiu, pentru includerea victimelor violenței domestice în categoria beneficiarilor de locuințe sociale și de necesitate. Este un mic sprijin cu care am putut îmbunătăți opțiunile pentru aceste femei pentru a-și continua viața atunci când ies din situația de abuz. Totuși, normele metodologice de aplicare nu au fost încă publicate!

Mai sunt multe de făcut și multe percepții de schimbat. Vino în semn de solidaritate la marș.

Trimite prietenilor