Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

Ziua Mondială a Educației & Ziua Profesorului

Azi, 5 octombrie, sărbătorim atât Ziua Mondială a Educației, cât și Ziua Profesorului. „Mamă, știi că mâine este Ziua Educației și alte școli au liber, dar noi nu?” îmi spunea aseară, oarecum contrariată, Larisa. I-am spus că mă bucur pentru decizia școlii ei de a ține cursuri azi, pentru că este o sărbătoare în care cred că ar trebui să celebrăm în primul rând dorința pentru cunoaștere. Și asta o putem face toți, împreună.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

???? Ziua Educației este, pentru mine, ziua iubirii față de informație și căutarea ei permanentă pe parcursul vieții, menținerea interesului viu pentru cunoaștere și dezvoltare. Ziua Educației este pentru noi toți, nu doar pentru copii și profesori.

Sărbătoresc Ziua Educației prin participarea la un summit despre schimbări climatice, pentru a-i asculta pe diferiți specialiști și învăța alături de ei cum să facem orașele noastre mai prietenoase, sustenabile, pentru a le pregăti pentru viitor.

Ziua Educației este și ziua profesorilor. M-am gândit astăzi la o profesoară care mi-a marcat evoluția, dna profesor Nicoleta Ioniță, profesoară de engleză, care, așa cum spunea un editorial acum câțiva ani, “îi inspiră pe copii că pot face foc din gheață”. Dacă vor citi această postare colegii mei din liceu, probabil se vor întreba cum de am ales să o menționez, când am avut opinii divergente în aceea perioadă când îi eram elevă, care s-au finalizat cu alegerea mea de a mă muta la o altă grupă. Am ales-o pentru că a fost printre foarte puținii profesori care ofereau spațiu pentru exprimare, pentru că îți lansa permanent provocări pentru a te autodepăși, pentru că după ani de zile, la maturitate, am înțeles că vedea în fiecare punctele bune și modul în care și le poate potența. Iar aceste elemente rămân întipărite în noi și ne pot inspira pe tot parcursul vieții.

Le mulțumesc celor peste 200.000 de români care au ales meseria de dascăl și o profesionalizează în fiecare zi. Vă doresc tururor, copii, profesori, părinți, să găsim calea pentru a iubi cunoașterea.

„The sky is the limit”. Avem nevoie toți să credem asta, pentru o educație mai bună în România. Azi aleg să cred în capacitatea noastră, a tuturor, de a evolua în cunoaștere.

Trimite prietenilor

Citește și alte articole