Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

Participarea autorităților la acțiuni de ecologizare ale ONG-urilor nu este suficientă

Privesc cum reprezentanți ai autorităților locale și județene, care nu fac nimic de ani de zile pentru gestionarea deșeurilor, au participat la acțiuni de ecologizare. Foarte bine, încurajez, dar și mai important este să îți faci treaba zi de zi din funcția publică unde ai atribuții ce privesc serviciile publice de salubritate.

Let’s Do It, Romania! este una din cele mai mari mișcări sociale din România, cu implicarea a zeci de mii de voluntari și susținerea unor companii private. ONG-ul acționează pentru promovarea acțiunilor de curățenie și protejare a mediului, reamenajare a spațiilor și educație, în lupta contra deșeurilor. Felicitări lor!

În contrast puternic sunt astăzi autoritățile județene care postează pe social media despre participarea la acțiunile Let’s do It Romania, deși își exercită funcția în zone cu mari probleme de gestionare a deșeurilor și ar putea face mai mult de acolo.

Iată câteva sugestii pentru primăriile din Ilfov:

– lucrați cu Garda de Mediu Ilfov pentru a sesiza cazurile de depozitare ilegală de deșeuri;

– montați camere acolo unde sunt spații publice;

– bugetați sau atrageți din alte programe resurse pentru ecologizare terenuri;

– verificați dacă dezvoltatorii imobiliari respectă obligațiile din autorizația de construire, pentru deșeurile din construcții;

– asigurați corespunzător servicii de colectare selectivă a gunoiului, verificați ca toți locuitorii să încheie contracte, negociați clauze cu operatorul de salubritate, monitorizați execuția contractului;

– încheiați parteneriate cu ANIF sau preluați canalele de irigare, care au ajuns spațiu de aruncat deșeuri.

Dacă apreciați că propunerile de mai sus nu pot fi puse în practică din cauza unor impedimente legislative, cu toată deschiderea vă stau la dispoziție pentru modificări. Haideți să facem ceva pentru ilfoveni, ceva ce stă în puterea funcțiilor noastre publice.

Trimite prietenilor

Citește și alte articole