Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

Aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Astăzi este convocat Parlamentul României pentru a vota aderarea Finlandei și Suediei la NATO, două țări ce au decis să renunțe la neutralitate în contextul agresiunii nejustificate a Rusiei asupra Ucrainei și a amenințării constante asupra securității europene. Un număr de 14 state membre NATO au ratificat deja, prin votul parlamentelor naționale, protocoalele de aderare semnate pe 5 iulie 2022 la Bruxelles.

Împreună suntem mai puternici, fără îndoială. Prin acest vot, contribuim la o mai mare securitate a spațiului euroatlantic. România are deja 18 ani de când este membră NATO și datorită acestui fapt ne simțim cu toții mai în siguranță atunci când privim spre est și vedem cum suveranitatea unui stat este călcată în picioare, cum oameni ca noi sunt uciși și orașe întregi sunt distruse.

Ironic cum un război pornit de Putin ca un avertisment împotriva presupusei intenții a NATO de a se extinde spre est a determinat Finlanda și Suedia să solicite aderarea la Alianță, în ciuda lungii istorie de neutralitate. Și, în plus, a dus și la acordarea statutului oficial de țări candidate la integrarea în UE Ucrainei și Republicii Moldova.

Semnarea protocoalelor de aderare este un nou semnal de coalizare, de unitate cu Occidentul și un pas pentru consolidarea apărării în estul Alianței.

#consolidare#securitate

Trimite prietenilor

Citește și alte articole