Victimele violenței domestice pot fi beneficiare ale locuințelor de necesitate și locuințelor sociale, ca urmare a acestei legi. Cei care urmăriți pagina mea știți deja detalii despre acest proiect pe care l-am inițiat alături de deputata Oana Țoiu, de unde a pornit ideea, cine ne-a sprijinit și tot parcursul de dezbatere și adoptare, astfel încât nu o să mai reiau toate aceste date. Vă las în comentarii link către lege și ultimul comunicat de presă pe această temă.
Vă propun însă să facem un pas mai departe, spre ce presupune implementarea legii, deoarece uneori se adoptă legi extrem de necesare care fie nu sunt implementate, fie sunt transpuse necorespunzător în practică. Alteori există unele omisiuni în lege care duc la impedimente în aplicare și am observat că deseori circuitul dintre legiuitor – Parlament, autoritate centrală executivă – Minister și autoritatea locală este întrerupt.
Sunt realistă, legea aceasta nu rezolvă problema violenței domestice, așa cum de altfel nicio lege nu rezolvă peste noapte probleme ale societății. Însă aduce un sprijin suplimentar pentru victime, care trebuie să cunoască drepturile pe care le au și faptul că se pot adresa autorităților locale în caz de nevoie. Însă pentru ca acest mic sprijin să funcționeze, autoritățile locale, împreună cu cele centrale și cu ONG-uri, trebuie să rămână conectate și mai ales să lucreze proactiv.
Așadar, cum consider că ar trebui să se procedeze mai departe, în practică, cu această lege?
Acțiuni imediate ca urmare a promulgării legii:
Autoritățile locale trebuie să actualizeze Regulamentul de alocare a locuințelor sociale pentru a include și victimele violenței domestice în categoria beneficiarilor și totodată să reconsidere criteriile de alocare și prioritizare, în funcție de ultimele modificări, dar și de realitatea de pe teren și fondul locativ de care dispun.
Autoritățile locale trebuie să inventarieze la zi situația fondului locativ și să publice pe site numărul de locuințe sociale pe care le au la dispoziție.
Acțiuni proactive, pe termen mediu și lung:
Încurajez autoritățile locale să se adreseze ONG-urilor locale care se ocupă de victimele violenței domestice, pentru a se conecta împreună cu acestea la nevoi și la configurarea celor mai bune criterii și proceduri. Împreună pot asigura informări periodice și campanii de conștientizare prin care aceste informații să ajungă acolo unde este nevoie. Suport în acest demers pot oferi și Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati – ANES, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse.
AMR – Asociaţia Municipiilor din România, AOR – Asociatia Oraselor din Romania și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei sunt actori ce pot sprijini acest proces, prin transmiterea de adrese de informare primăriilor și invitându-i să transmită opinii cu privire la dificultăți în implementare, dar și situații de succes, ce pot fi preluate ca modele de bună practică.
Rămân aproape de autoritățile executive și de organizațiile neguvernamentale pentru a primi sugestii și pentru participare la proiectele derulate. Legislativul, executivul și mediul neguvernamental au nevoie de o mai bună conectare.