Vești bune din Camera Deputaților: proiectul legislativ privind calitatea aerului pe care l-am inițiat alături de Dragoş Popescu a primit ieri aviz favorabil în unanimitate de la Comisia juridică și Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.
Proiectul își continuă într-o traiectorie pozitivă parcursul, după ce a fost adoptat luna trecută de Senat. În cazul în care proiectul va fi adoptat și de Camera Deputaților, va crea cadrul pentru utilizarea datelor din rețele independente de senzori în scopul Informării publicului, cercetării și fundamentării de politici publice, facilitând accesul deschis în Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului, va extinde atribuțiile Gărzii de Mediu, va crea cadrul pentru monitorizarea în viitor a altor poluanți cu impact semnificativ asupra sănătății și vom avea o claritate asupra datelor aferente poluării industriale ce vor permite aplicarea măsurilor legale. Fără aceste măsuri, dar și altele, România nu poate să își îndrepte conduita deficitară, care a condus la 6 proceduri de infringement pe calitatea aerului și o condamnare la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru depășirea limitelor pentru PM10 în București.
Mulțumesc colegilor mei deputați, indiferent de partidul politic din care fac parte, pentru atenția acordată pachetului de măsuri privind calitatea aerului. Am văzut ieri ceva ce trebuie să fie firesc de altfel: preocuparea parlamentarilor pentru protejarea cetățenilor, în acest caz a sănătății acestora. Menținând acest obiectiv, am speranța că putem reuși să vedem pus în practică acest pachet de măsuri.
Proiectul urmează să fie dezbătut pentru avizare în Comisia pentru drepturile omului, Comisia de industrii și Comisia de administrație, iar la raport în cadrul Comisiei de mediu. Vă țin la curent cu stadiul proiectului pe tot parcursul său.