Săptămâna aceasta au fost înaintate 2 proiecte USR ce pot produce schimbări considerabile, unul în poziționarea României față de crimele de război comise de Rusia, iar celălalt pentru a sprijini un domeniu de la care foarte mulți români așteaptă îmbunătățiri – educația.
Colegii mei Cătălin Teniță și Cosmin Poteraș au depus un proiect de lege care interzice temporar importul de gaze, produse petroliere, cărbune și combustibil nuclear de proveniență rusească. Acest proiect vine ca urmare a adoptării Rezoluției europene în acest sens și inspirat de vizita colegilor noștri în Ucraina, deputații Diana Stoica, Filip Havarneanu și eurodeputatul Vlad Gheorghe în Ucraina. Banii pe care noi îi plătim Rusiei pentru gaz și petrol sunt cei care finanțează armata rusă. Banii noștri ajung să se concretizeze în gloanțe, tancuri și obuze care omoară copii și adulți nevinovați, pentru a finanța o armată care calcă în picioare viețile civililor, jefuiește și violează. Nu sunt suficiente declarațiile, trebuie luate decizii ferme împotriva genocidului, astfel încât acesta să nu se mai repete.
Proiect de lege pentru majorare salarii – educație
Deputații din grupul de lucru pe educație al USR au depus o inițiativă legislativă pentru creșterea cu 25% din salariul minim a tuturor salariilor de bază pentru personalul din învățământul preuniversitar, începând din anul școlar 2022-2023. De exemplu, în prezent, un profesor debutant câștigă 1985 de lei net, adică aproximativ 70% din valoarea coșului minim de consum.
Prin creșterea propusă de USR un profesor debutant va câștiga 2715 lei. Impactul bugetar despre care probabil se va vorbi este de doar 0,15% din PIB. Nu putem avea pretenția de a face reforme în educație, de a îmbunătăți calitatea actului de educație atâta timp cât un profesor debutant nu își permite nici coșul minim de consum! Nu este o măsură populistă, este o măsură minimală!
Sperăm că acestea inițiative se vor concretiza, dar acest lucru va fi posibil numai dacă și celelalte partide vor înțelege că trebuie să lăsăm orgoliile individuale la o parte și să pună nevoile cetățenilor pe primul loc.