Ziua internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale

Astăzi, de Ziua internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale, mă gândesc la evoluția spre bine a societății din ultimele decenii ce s-a bazat considerabil pe afirmarea credințelor de egalitate de șanse și anti discriminare rasială. În continuare, vom putea clădi o societate incluzivă doar prin combaterea fenomenului de discriminare.

Suntem toți egali! Pare o afirmație simplă, dar mai avem mult de muncă, atât la nivel social, cât și la nivel politic. Gândiți-vă că Statele Unite ale Americii, țara tuturor posibilităților, cea care și-a ales primul președinte de culoare în 2008 și prima femeie de culoare vicepreședinte abia în 2021. Această realizare a avut loc după o lungă perioadă de lupte pentru drepturi egale, după ce 69 de oameni au fost omorâți în anul 1962 la o manifestație împotriva legilor antirasiale.

Am evoluat spre bine, însă niciodată nu putem pune stop afirmării drepturilor egale între oameni, indiferent de rasă. Orice ezitare, orice pas înapoi ar da loc manifestărilor ce subminează democrația, echitatea și respectul, manifestări ce destabilizează comunități sau chiar națiuni.

Chiar și conflictul din Ucraina ne arată nevoia permanentă de reafirmare a drepturilor și libertăților fiecărui individ, așa cum o fac și discuțiile din spațiul public românesc cu privire la anumite categorii etnice sau recunoașterea unor adevăruri istorice.

Această zi trebuie amintită oamenilor politici de peste tot din lume pentru a se gândi la lucrurile care ne leagă, nu la diferențele dintre noi. Iar politica pe care o facem noi, național sau european, să fie una de incluziune a tuturor categoriilor, cu respectarea drepturilor egale, fără promovarea unor politici discriminatorii, rasiste, extremiste.

Nu ne mai putem întoarce niciodată în trecut. Drepturile fiecărui om nu pot fi condiționate nicicum de culoarea pielii sau de alte criterii ce pot conduce la discriminare, precum etnia, sexul, religia. Trebuie să ne luptăm cu rasismul și discriminarea în toate formele sale!