Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

Politicile verzi și administrația publică locală – schimbările climatice trebuie să fie o preocupare constantă a autorităților locale

Am participat în cadrul Summitului Regiunilor și Orașelor la un panel privind „Anticiparea, prevenirea și adaptarea: teritorii și riscuri climatice”, în cadrul căruia și-au exprimat opiniile și experiențele personalități din instituții internaționale, autorități locale și activiști de mediu precum Janez Lenarčič – Comisar European pentru Managementul Situațiilor de Urgență, Mami Mizutori – Reprezentant Special al Secretariarului General al ONU pentru Reducerea Riscurilor la Dezastre, Rafał Kazimierz Trzaskowski, primarul orașului Varșovia.

Protejarea mediului înconjurător trebuie să facă parte din preocupările administrațiilor locale. Planificarea teritorială poate fi problematică, dar poate fi și soluția pentru schimbările climatice, iar stilul de viață al cetățenilor precum și integrarea activității operatorilor economici trebuie să fie o preocupare constantă pentru autoritățile locale în tranziția verde. S-au semnalat costurile pentru sănătate, dar și costuri considerabile financiare în cazul în care autoritățile locale nu își intensifică eforturile.

Participarea mea în cadrul Summitului la acest panel are drept scop întărirea preocupării constante pe care o am în schimbarea administrațiilor locale pentru a se adapta la schimbările climatice, pentru a-și configura serviciile publice cu respectare a mediului, pentru a-și întoarce fața către acest subiect major al vieții noastre ce a fost multe prea mult timp ignorat și care ne afectează sănătatea.

Cele două proiecte legislative inițiate împreună cu senatorul USR Dragoş Popescu vin în această direcție, introducând un pachet de măsuri pentru calitatea aerului și monitorizarea contravențiilor și infracțiunilor de mediu.

În aceeași direcție, vin și acțiunile demarate împreună cu Diana Buzoianu pentru protejarea pădurilor de lângă marile aglomerări urbane, transpuse în Manifestul pentru păduri periurbane și care sperăm că se va transforma într-o inițiativă legislativă. Depunem eforturi până atunci pentru a susține spre adoptare proiectul legislativ pentru arii naturale urbane depus în mandatul trecut de mai mulți parlamentari, printre care și Allen Coliban, care transpune acum cu succes politicile verzi în cadrul primăriei Brașov.

Cetățenii sunt inima orașelor, iar orașele, prin autoritățile locale, trebuie să le protejeze viața în relația cu schimbările climatice.

#SummitulRegiunilor#Unitate#UniuneaEuropeană#AdministrațieȘiMediu

Trimite prietenilor