Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

Vreți îmbunătățirea calității aerului sau un nou comitet?

? Proiectul pentru calitatea aerului pe care l-am inițiat alături de Dragoş Popescu, cu aviz favorabil de la Consiliul Economic și Social și aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, nu este susținut de Ministerul Mediului. Guvernul, prin punctul de vedere transmis, ne anunță că s-a emis o Decizie a Prim-ministrului prin care se înființează un Comitet interministerial care va identifica și propune măsuri. Să așteptăm așadar masurile propuse de acest Comitet….

‼ În condițiile în care România are 6 proceduri de infringement pe calitatea aerului, Guvernul nu consideră oportun să susțină ACUM îmbunătățiri la legea pentru calitatea aerului. Avem anual 29.000 de decese cauzate de boli asociate poluării atmosferice și cost social asociat poluării pe cap de locuitor/an de 1810 euro, cel mai mare din UE. Ministerul Mediului preferă să piardă timp cu comitete în loc să susțină un proiect de lege care este pe flux și care oferă deja soluții.

? Proiectul de lege a trecut prin multiple consultări publice cu specialiști, cu instituții din domeniu și societatea civilă, iar Ministerul Mediului a fost invitat și a primit proiectul spre consultare.

? Vă reamintesc că acest proiect cuprinde măsuri care să permită accesul la date deschise din Rețeaua Națională pentru Monitorizarea Calității Aerului, includerea senzorilor din rețele independente pentru măsurători informative, creșterea capacității Gărzii de Mediu în intervențiile pe teren și a obligațiilor titularilor de activitate, definirea unui organism pentru gestionarea și monitorizarea calității aerului și multe altele.

Trimite prietenilor