
Mâine la comisia de administrație intră la raport proiecte de lege importante, pe care am formulat amendamente și la care țin foarte mult.
În ambele proiecte inițiator este Guvernul, întrucât, din păcate, o bună parte din legiferare a ajuns s-o facă executivul, nu legislativul. Totuși, aș vrea ca reprezentanții executivului, respectiv de la Ministerul Educației și Ministerul Dezvoltării, ce vor susține mâine probabil puncte de vedere negative cu privire la amendamentele formulate de mine, să țină cont de specialiștii și asociațiile profesionale cu care am lucrat pentru îmbunătățirea și modificarea acestor proiecte.
Câteodată sunt zile și săptămâni întregi, când mare parte din activitatea unui parlamentar este ocupată de formularea unor astfel de amendamente, prin care se incearca extinderea, îmbunătătirea sau corectarea altor proiecte de lege.
Despre ce este vorba în acest caz? Un proiect de lege ce privește programul-pilot „masă caldă”, pe care ne-am dorit să îl extindem și să îl îmbunătățim, cu amendamentele ce au trecut de Senat. Cu toate acestea, în Comisia de învățământ din Camera Deputaților, Ministerul Educației a transmis un punct de vedere solicitând eliminarea majorității amendamentelor. Nu înțelegem de ce, unele amendamente asigurau posibilitatea și altor școli să se înscrie în cazul în care altele se retrăgeau sau nu duceau procedura până la capăt. Scopul programului-pilot este să ajungă la maximul de beneficiari și, ulterior, să-l putem transforma în politică publică națională. Votăm împotriva unor amendamente doar pentru că au o anumită culoare politică, iar elevii sunt cei care au de suferit.
Al doilea proiect de lege inițiat de Guvern pe care am formulat amendamente vizează exercitarea funcției de arhitect șef (OUG 79/2021 pentru modificarea Legii 350/2001). Semnale de alarmă au fost transmise în repetate rânduri de asociațiile profesionale, întrucât acest proiect riscă să deprofesionalizeze funcția de arhitect șef cu efecte negative asupra dezvoltării orașelor noastre. Suntem de acord cu aceste puncte de vedere, nu putem accepta persoane ce nu au pregătirea sau experiența vitală în dezvoltarea localităților și a strategiilor de urbanism. Este nevoie de oameni cu un nivel de cunoștințe ridicat. Guvernul propune ca funcția de arhitect șef să poată fi ocupată și de ingineri constructori sau de ingineri cu specialitate economică în construcții, iar atestarea de către o asociație profesională să nu mai fie obligatorie. (CITEȘTE EDITORIALUL publicat de mine pe DIGI24 în secțiunea Opinii pe această temă)
O lege similară a trecut prin Parlament în 2019 și a fost reîntoarsă spre reexaminare de președinte. Asociațiile profesionale s-au opus și atunci. Și ce face acum Guvernul? Dacă nu s-a putut realiza portița prin acea lege, ni se propune acum un OUG, cu aceleași măsuri, care calcă în picioare aceleași puncte de vedere ale profesioniștilor și cu același risc.
Vă țin la curent cu mai multe detalii zilele acestea.