Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

Participare la evenimentul „Masa caldă la școală în România și în lume”

Ieri am avut plăcerea de a participa la evenimentul „Masa caldă la școală în România și în lume”, alături de colegii mei Anca Dragu, Cătălin Teniță, Irineu Darău, dar și invitații speciali Daniel Balaban, Director al Centrului de Excelență împotriva Foamei WFP, Brazilia, Peter Rodrigues, ofițer senior de parteneriat și manager TF în cadrul Secretariatul Summit-ului Sistemelor Alimentare al ONU, Marjut Akola, Ambasadoarea Finlandei în România, Rahul Shrivastava, Ambasadorul Indiei în României, Anna Akhalkatsi, Manager de țară pentru România și Ungaria, Europa și regiunea Asia Centrală, Banca Mondială.

Aș vrea un singur lucru să rețină toți factorii de decizie: ?? ????? ????̆ ????.

Finlanda implementează acest program de peste 70 de ani, o masă cu adevărat caldă, cu produse sănătoase, cu doar 3 euro pe zi. Brazilia finanțează o parte din program prin administrația locală și o parte prin administrația centrală care alocă bani pentru programul masă caldă din profitul Loteriei Naționale. În toate țările care au un program național pentru masă caldă în școli, implementarea s-a făcut treptat, îmbunătățind de la an la an și extinzând programul.

Din nefericire anul acesta, în România, amendamentele noastre prin care ne doream să îmbunătățim programul au fost respinse, invocându-se „greutăți” birocratice. Cadrul de selecție, conținutul mesei și colectarea datelor atât de necesare pentru a face din acest program pilot o politică publică națională stau blocate în același loc.

Nu înseamnă că ne descurajăm. Toate aceste informații despre bunele practici și soluțiile din alte țări ne vor folosi în fundamentarea următorilor pași. Mi-a făcut plăcere să îi ascult pe invitați povestindu-ne despre toate beneficiile acestui program, precum creșterea rezultatelor școlare în mediile defavorizate, scăderea abandonului, incluziunea, dar și beneficii ce țin de deprinderi în comportament, educație în igienă, responsabilitate și socializare.

“??’? ??? ????? ??? ?????, ??’? ????? ????????? ?? ??? ??????.” – Ambasadoarea Finlandei în România, Rahul Shrivastava.

Trimite prietenilor

Citește și alte articole