Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

Proiect de lege pentru susținerea plăților pentru termoficare.

Am depus astăzi un proiect de lege ce vine în sprijinul primăriilor, pentru susținerea plăților pentru termoficare.

Prețurile pentru gazele naturale au crescut galopant în ultima perioadă, multe administrații locale se găsesc în imposibilitatea de a acoperi cheltuielile majorate, iar sute de mii de români riscă astfel să nu beneficieze de căldură și apă caldă în iarna care bate la ușă.

Pentru că USR înțelege că aceasta este o problemă urgentă, am depus în numele mai multor parlamentari USR, împreună cu Raoul Trifan și Silvia Dinică, acest proiect de lege prin care primăriile să poată să se împrumute de la Trezoreria Statului pentru finanțarea termoficării.

Un număr de 27 de municipii au semnalat încă din luna august incapacitatea de a asigura plata cheltuielilor cu termoficarea în contextul majorării prețurilor și au reluat acest apel în octombrie, având în vedere că măsurile adoptate săptămâna trecută nu sunt suficiente.

Aceste municipii au nevoie de mecanisme alternative de sprijin pentru accesarea sumelor necesare efectuării plăților și nu de jocuri cu declarații politice!

Acum 3 zile premierul interimar Florin Cîțu afirma că soluția pentru astfel de probleme exista încă din vară și dacă o primărie vrea, poate să o aplice. Greșit! OUG 83/28.07.2021 are drept obiect alte împrumuturi din Trezorerie, pentru investiții, cu termen limită de accesare pe 1 noiembrie. Din nefericire, în vară, nu s-a adoptat vreo Ordonanță pentru împrumuturi în scopul plăților pentru termoficare, așa cum s-a făcut de altfel în trecut, spre exemplu în 2019.

Nu este o soluție pe termen lung, dar este un sprijin necesar în această situație excepțională. Am înaintat proiectul de lege pentru a oferi soluție de sprijin administrațiilor locale și sper ca apa caldă și încălzirea oamenilor să nu aibă culoare politică. Suntem toți datori să oferim soluții!

AICI ? COMUNICAT DE PRESĂ

Trimite prietenilor

Citește și alte articole