Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

Raportul săptămânii 25-29 octombrie 2021

Am avut o săptămână plină, cu activitate în Plen, dar și cu multe proiecte de lege dezbătute în comisiile din care fac parte și în comisii în care am participat pentru a susține proiecte inițiate de mine. Vă prezint în cele ce urmează ce activități am avut în fiecare zi a săptămânii:

LUNI, 25.10.2021

 • Ședința grupului parlamentar USR, unde am dezbătut proiectele de lege de pe ordinea de zi.
 • Am lucrat la formularea amendamentelor pe proiectul de lege 434/2021 privind amenajamentele silvice pe care l-am inițiat alături de Diana Buzoianu și care urma să intre la raport în Comisiei de păduri din Senat.
 • Ședință internă alături de echipa biroului parlamentar, pentru pregătirea procesului de depunere a proiectului de lege la PL-x 104/2011 privind calitatea aerului.
 • Am participat la ședința în Plen a Camerei Deputaților, care poate fi urmărită aici. Pe ordinea de zi a fost PL-x 284/2021, propunere legislativă inițiată de PSD ce privea organizarea şi funcţionarea Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, dorind mai mult să o transforme într-o sinecură sub control politic, cu mărirea nejustificată a bugetului și aparatului. Mai multe detalii în raportul de vot.

MARȚI, 26.10

 • Ședința Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale din Senat, unde am prezentat proiectul de lege pe care l-am inițiat cu privire la publicitatea ședințelor de consiliu, ce trebuie să aibă loc și online. Din nefericire, colegii UDMR, PNL au considerat probabil că acesta nu este un drept al omului. Să înțeleg oare că senatorii care au votat împotrivă consideră că urmărirea ședințelor online de către cetățeni nu este un drept al omului, că cetățenii nu trebuie să știe ce se decide cu privire la localitatea lor? 
 • Ședința Comisiei de administrație publică și amenajarea teritoriului, unde a participat și un student din cadrul Programului de Shadowing. Printre proiectele legislative interesante pe care le-am dezbătut îl menționez pe cel inițiat de către Ministerul Economiei, prin care au fost desființate posturile de atașați în turism, niște funcții unde nimeni nu făcea nimic și care se triplaseră de la înființare. Este un proiect inițiat de Claudiu Năsui în perioada în care era Ministru al Economiei, în continuarea demersurilor făcute pentru eliminarea posturilor inutile.
 • Ședința Comisiei pentru Egalitate de Șanse, unde au fost mai multe proiecte USR, inclusiv cel inițiat de Irineu Darău privind debirocratizarea procedurilor de solicitare a indemnizației pentru copil la naștere, care a primit însă aviz negativ.
 • Mare parte dintre aceste ședințe s-au suprapus, și am avut astfel momente când am fost conectată la două ședințe simultan. În același timp a avut loc și ședința Comisiei pentru păduri din Senat, unde a intrat Diana Buzoianu și ne-a susținut amendamentele și proiectul, care a primit raport negativ. Deși am propus amendamente care asigurau o flexibilizare și care adresau unele temeri ale celor ce se opun proiectului, senatorii au votat atât împotriva amendamentelor, cât și împotriva proiectului. Probabil nu se dorea să deranjăm diverse personaje de prin ocoalele silvice.  
 • Ședința în plen a Camerei Deputaților, care poate fi urmărită aici. Grupul USR a  solicitat introducerea pe Ordinea de zi a proiectului de lege USR de eliminare a pensiilor speciale. Am susținut o declarație politică pe acest subiect atunci când raportul a primit raport în cadrul Comisiei de administrație publică din care fac parte, declarație pe care o puteți vedea aici: https://youtu.be/yKrOfhA28zI

MIERCURI, 27.10

 • Ședința comună a comisiilor pentru administrație publică, buget și industrii privind ajustarea prețurilor la materialele de construcții în contractele de achiziții publice care nu conțineau clauze de revizuire. Găsiți aici proiectul de lege ce fusese adoptat în Senat, însă în cadrul Camerei Deputaților au fost formulate o serie de amendamente, din nefericire unele dintre ele cu doar câteva ore înainte de ședința comună. Astfel, votul grupului USR în ce privește amendamentele a fost de abținere, întrucât nu am avut suficient timp să le studiem. S-a încercat grăbirea raportului, astfel încât acesta să intre la plen și să poată fi pus mai repede în aplicare. O astfel de procedură nu este benefică, poate duce la necorelări, dispoziții contradictorii sau la includerea, în ultimul moment, de dispoziții care susțin comportamente abuzive sau care se îndepărtează de obiectul proiectului. Drept dovadă, proiectul a fost reîntors de la plen la comisii, având în vedere unele erori la amendamente.
 • Ședința în plen a Camerei Deputaților cu privire la legea pentru acordarea schemelor de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale

Adoptarea legii nu rezolvă problemele, oferă doar un sprijin temporar, iar preocuparea pentru investiții și legea offshore trebuie să fie prioritare, altfel nu vom face decât să ne adâncim și mai tare în această problemă. Din păcate, legea nu vine cu soluții financiare pentru primăriile care nu au surse financiare pentru susținerea subvențiilor. Guvernul Cîțu a acordat fonduri pentru subvenționare din fondul de stat doar primăriilor apropiate, fapt pentru care 25 de municipii au transmis o adresă prin care au semnalat situația disperată în care se găsesc. 

 • Finalizare expunere de motive pe propunerea legislativă privind legea pentru modificarea și completarea Legii 104/2011 privind calitatea aerului
 • Înregistrare pentru participare la Conferința privind calitatea aerului de la Madrid

JOI, 28.10

 • Ședința comună a Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, Comisiei pentru industrii şi servicii, privind Proiect de Lege  pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.15/2021 privind reglementarea  unor măsuri fiscal-bugetare (PL-x 444/2021). Am reluat dezbaterile de miercuri, de data aceasta Federația Construcțiilor fiind prezentă pentru susținerea unor propuneri pe care le doreau preluate de deputați drept amendamente. Am votat împotriva acestora din două considerente: pe procedură erau formulate tardiv, nu aveam timp de analiză, iar pe fond adresau situații care nu făceau obiectul propunerii și care aveau soluții conform legislației sau contractelor încheiate. Proiectul a primit pe fond un raport de adoptare.
 • Discuții pe probleme de administrație publică, organizare de evenimente viitoare și proiecte în lucru (activitate joi și vineri):
 • Pregătire consultare publică împreună cu Octavian Berceanu, Oana Neneciu și Dragoș Popescu, referitor la încadrarea și sancționarea arderii de deșeuri, luând în calcul și situația din ultima săptămână din Sintești unde intervențiile nu au fost foarte prompte, cum nu sunt de altfel nici pentru mirosurile din Chiajna. În acest sens am finalizat și expunerea de motive pentru proiectul de lege pentru calitatea aerului. 
 • Discuții privind dosarul înaintat de consilierii locali din Mogoșoaia de suspendare a hotărârii CL privind sectorul zero, care are numeroase necunoscute și neconcordanțe de încălcare a reglementărilor privind urbanismul
 • Discuție privind unele proiecte propuse pe PNDL în mai multe localități, unele dintre ele nefundamentate. Analiză a prevederilor codului administrativ referitor la obligativitatea avizelor de la comisiile de specialitate.
 • Întâlnire privind proiectele de inițiativă pe care facem fundamentarea de motive; tulburare liniște, patrimoniu public; banca de ovocite

VINERI, 29.10

 • Am pregătit ordinea de zi a plenului pentru săptămâna ce urmează și a ședinței comisiei de administrație publică. Aici vom avea la raportul proiectul de lege pentru susținerea programului „Masă caldă în școli” unde sunt co-inițiator pentru mai multe amendamente. 
 • Continuare activitate descrisă la punctul de mai sus, în ziua de joi.
 • Analiza problemelor ce privesc termoficarea și posibilitatea de a acorda o altă măsură fiscală de susținere pentru primării.

Trimite prietenilor

Citește și alte articole