Eliminarea avizului consultativ al specialiștilor din Comisiile Monumentelor Istorice – portiță deschisă spre abuzuri

Ministerul Culturii a pus în consultare pe site-ul său un proiect de lege prin care se dorește eliminarea avizului consultativ al specialiștilor din Comisiile Monumentelor Istorice atunci când proiectele imobiliare din zonele protejate sunt făcute de experți atestați de Minister. Acest aviz, deși consultativ, reprezintă baza avizului Direcției de Cultură în baza căruia se dă autorizația de construire/demolare sau planul urbanistic zonal. Prin această propunere, proiectele de intervenție asupra monumentelor istorice sau de construcție în zona lor de protecție ar putea fi pur și simplu avizate de arhitectul care le proiectează (dacă este atestat de Minister).

Știu că avem câteodată multă birocrație și blocaje și există imobile care nu sunt monumente istorice, dar, prin simpla lor vecinătate sau includerea lor într-o zona protejată, au nevoie de acest aviz, care poate dura destul de mult. Cu toate acestea, calea nu este de a elimina complet avizele, de a le lăsa spre emitere de către persoane care nu sunt de specialitate și au un atestat formal sau de a face modificări legislative evazive, ce pot deschide portițe către abuzuri.În plus, acest proiect nu a fost discutat în coaliția de guvernare și nu am avut ocazia de a veni cu sugestii de amendamente și îmbunătățiri. În acest sens, eu aș propune un inventar transparent digitalizat al clădirilor și zonelor protejate și al clădirilor din zonele protejate 2 și crearea unei proceduri simplificate (cu termene de avizare mai scurte și depunerea documentației online) separate pentru clădiri ce aparțin unor persoane fizice și care nu sunt, în sine, clădiri de patrimoniu, dar sunt situate în zone protejate.

? Am avut mult prea multe clădiri de patrimoniu ce s-au deteriorat sau au fost afectate de măsuri incorecte dispuse în baza unor autorizații de construire. Și să nu uităm, aceste situații au venit după 45 de ani de comunism în care s-au dărâmat cartiere întregi, clădiri de patrimoniu, istorice, culturale, religioase, clădiri ce țin de identitatea noastră. Este firesc acum să fim atenți și sensibili la protejarea patrimoniului pe care îl mai avem. Suntem datori, pe de-o parte, să debirocratizăm, dar și să ne protejăm patrimoniul, acțiuni ce pot merge împreună cu măsuri transparente, digitalizate, ușor de accesat și cu termene scurte.

? În cazul în care v-ați lovit de probleme ce privesc autorizarea sau reabilitarea unor clădiri de patrimoniu sau din zone protejate, vă rog să-mi scrieți, iar biroul meu parlamentar va centraliza opiniile ce vor fi transmise către Ministerul Culturii spre consultare.

Trimite prietenilor

Citește și alte articole