Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

Inițiativa legislativă pentru transparența decizională

După mai multe luni în care am studiat legislația existentă și am avut consultări cu diverse ONG-uri și reprezentanți ai societății civile, am depus, împreună cu colegii mei deputați Diana Buzoianu, Sabin Sărmaș, Cătălin Teniță și Monica Berescu, o inițiativă de modificare a Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională, prin care ne dorim să încurajăm cât mai mulți oameni să participe activ la fundamentarea deciziilor și să eliminăm obstacolele din consultarea publică, care este în prezent un proces greoi și contra-intuitiv.

Modificările principale propuse vizează:

? Crearea unei platforme naționale de transparență decizională unde toate autoritățile administrației publice locale și centrale vor publica proiectele actelor normative care trebuie puse în dezbatere publică.

? Publicarea datelor și documentelor într-un format editabil care să permită căutarea și preluarea datelor ușor pentru analiză.

❓Beneficiarii acestei modificări vor fi:

➡️ cetățenii, ONG-urile și grupurile civice care doresc să se implice activ în dezbaterea unor acte normative, legi sau inițiative și să vină cu sugestii de modificări și completări.

➡️ specialiștii care au cunoștințele necesare în anumite domenii și pot aduce o perspectivă profesionisă ancorată în realitate.

➡️ jurnaliști care pot urmări mai ușor inițiativele și pot trage semnale de alarmă atunci când o inițiativă contravine interesului public.

Cetățenia activă, exprimarea opiniei, prezentarea ideilor și implicarea în procesul decizional trebuie să fie elemente esențiale ale unei administrații publice locale democratice. Este momentul să sprijinim transformarea administrației românești în una deschisă, colaborativă, în care cetățeanul să fie un pilon central.

MAI MULTE DETALII POȚI CITI AICI ?

Trimite prietenilor

Citește și alte articole